Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

6.4.2010

Tuplateloitus

Heinäkuun 18. päivänä vuonna 1817 kokoontui Mäntsälässä luultavasti valtava väkijoukko. Tuona päivänä nimittäin teloitettiin piilukirveellä peräti kaksi henkilöä samaan aikaan. Kaiken lisäksi kyseessä oli pariskunta.

Petter Petterson ja Anna Thomasdotter olivat murhanneet vuoden 1815 alussa erään Henrik Johanssonin. Syytä tähän hirmutekoon ei rippikirjoista voi päätellä, mutta toki tiedot ovat innokkaiden tutkijoiden saatavilla esim. käräjäpöytäkirjojen välityksellä. Olipa taustalla mitä tahansa, oli tuon ajan oikeus asian suhteen armoton. Kuolemantuomio luettiin sekä Petterille että Annalle ja heinäkuisena päivänä heidän kaulansa katkaistiin pitäjän mestauspaikalla. Pyöveli oli luultavimmin tullut työnsä ääreen jostain kauempaa.


Petter ja Anna livat menneet naimisiin Nurmijärvellä marraskuun kolmantena 1798. Siellä myös syntyi heidän esikoisensa täsmälleen yhtä vuotta myöhemmin. Tuolloin pariskunta asui Nybyn Matkulla eli suurin piirtein nykyisessä Rajamäen taajamassa. Matkulta perhe muutti Janakkalaan, missä isästä tuli Viralan kylässä olleen Kaivolan torppari, Siellä perhe kasvoi kolmella lapsella, kunnes oli aika jälleen muuttaa. Näin isä Petter, äiti Anna sekä lapset Kaisa Lena, Maria, Fredrik ja Michel tulivat Mäntsälän Sulkavan kylän Kilpelään keväällä 1811.

Täällä vanhemmat ovat tutustuneet erääseen Henrik Johanssoniin, jonka he sitten yhteistyössä murhasivat vuoden 1815 alussa. Tarkka päivä ei ole tiedossa, mutta Henrik haudattiin helmikuun toisena. Surman syy ei ole tiedossani ja oikeuskäsittelyn vaiheet odottavat lukijaansa arkistolaitoksen tiloissa. Sen sijaan lopputuloksena oli Suomen ehkä viimeisin kaksoisteloitus. Mäntsälän pitäjään saapui luultavasti pääkaupungista tilattu pyöveli, joka telttansa suojassa viimeisteli työkalunsa kuntoon. Sen jälkeen hän hakkasi, toivottavasti yhdellä iskulla, pään poikki sekä Petteriltä että Annalta. Vaikka haudattujen luettelossa ei asiaa ole mainittu, kätkettiin rikollisten ruumiit luultavimmin kirkosta pohjoiseen, siunatun maan ulkopuolelle.

Perheen lapset, jotka esikoistytärtä lukuunottamatta olivat alaikäisiä, sijoitettiin virkavallan toimesta melko varmasti sukulaisten suojiin. Itselläni ei ole tiedossa toista tapausta, jossa alaikäisten lasten vanhemmat olisi teloitettu samanaikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...