analytics

Paperityöläinen Tunström

Auran rippikirja 1785-1795, Järvenojan ruukki
Pitkäaikainen blogini lukija, nimimerkki Ametsapuro kiinnitti eilen huomioni kolme vuotta sitten tekemääni tekstiin "Se toinen paperitehdas", jossa käsittelin lyhyesti tätä nykyisessä Auran kunnassa sijainnutta Järvenojan "pruukkia". Eräs tehtaan työntekijöistä oli rippikirjan mukaan 1759 syntynyt Jonas Tunström, joka ehti olla elämänsä aikana ainakin kaksi kertaa naimisissa.

Ensimmäinen puoliso oli vuonna 1769 syntynyt Brita Thomasdotter, jonka kanssa Jonaksella oli lapset Maria Christina (1789), Johan Gustav (1790) ja Brita Stina (1793). Britan kuoltua nai Jonas Kaisa Kustaantyttären, joka pian synnytti tytär Marian (1795). Tuossa vaiheessa Jonas Tunström tai Tungström lähteestä riippuen, oli jo muuttanut Tampereen kaupunkiin.

Jonas ja Brita oli vihitty Prunkkalassa (Auran entinen nimi) 10.8.1788 ja tuolloin morsian oli ollut piikomassa paperitehtaan vierellä sijainneessa Käyrän talossa. Kaisa Kustaantytär oli puolestaan kotoisin naapuripitäjä Liedosta, jossa hänen isänsä oli Sikilän kylän Löyhän eli Mäen talollisena. Pariskunta vihittiin Liedossa 16.11.1794.

Vuosien 1785-1795 rippikirjassa on Tunströmin kohdalla hieman suttuinen merkintä, jonka mukaan hän olisi saapunut Järvenojalle Tampereelta. Syntymävuodeksi Jonakselle ilmoitetaan selkeästi 1759, mutta oheinen ilmeisesti syntymäpaikkaa koskeva teksti jää itselleni epäselväksi. Ehkäpä joku lukijani osaa ohjata Ametsapuron eteenpäin tältä osin!

1 kommentti:

  1. Hei ja Iso Kiitos!
    Kirjoitin omia vähäisiä tietojani omaan blogiini: http://metsis.blogspot.com/2011/09/jonas-tunstrom.html
    Olen melko varma että kysessä on sama Jonas. Hän on Tampereella Tunström, Tuhnström ja Thunström nimellä. Ei ole tainnut osata päättää miten kirjaisi. Ihmettelen minne nämä Britan kanssa syntyneet lapset jäivät?
    "Se toinen paperitehdas" kirjoituksessa mainittiin Jonaksen lisäksi mm. Jacob Silen, joka myös käväisee Tampereella perheensä kanssa. He palasivat Prunkkalaan jo 1812. Heidät löytää jopa samalta sivulta.

    t. Anne

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus