Takakannen kuva Someron Puhelinosuuskunnan historiikista 1910-1970 |
Tosin Forssan johto ei ollut kolmen kartanon yhtiön hallussa, vaan sen omisti kauppias Järnström. Hän oli antanut ripustaa lankansa hieman aiemmin alkunsa saaneen Etelä-Suomen kaukopuhelinyhtiön pylväisiin. Somerolta oli siis 1890-luvulla hyvät yhteydet lähipitäjiin.
Varsinainen "telefooni-osuuskunta" piti perustamiskokouksensa vasta huhtikuun 25. päivänä vuonna 1910. Kokoonkutsujana oli Gustaf Widen ja hänen johdollaan oli perustamislistauksen allekirjoittanut 30 henkeä. Varsinaiseen kokoukseen ehti sitten vain yhdeksän miestä eli Widen lisäksi asessori Karanen, herra Emil Lindvall, kauppias Gustaf Lindqvist, agronomi U. de Pont, satulaseppä Karl Sorja, kauppias V. Vilhelmsson, kauppias N. Kallio, maanviljelijä Toivo Achrenius ja apteekkari J. K. Lumme. Ikävä kyllä kokous oli sangen erimielinen asioista, joten osuuskuntaa ei vielä saatu syntymään. Onneksi em. herrat saivat perustettua toimikunnan, jonka tehtäviksi tuli kehitellä osuuskunnan toiminnan aloittaminen. Widenin johdolla mukaan tulivat J. K. Hannula ja M. Lehtimäki.
Tämä kolmikko teki perusteellista työtä ottaen selvää saatavilla olevista, valmiista yhteyksistä muille paikkakunnalle sekä laskien johto- ja vuosimaksut. Esimerkiksi Turkuun soittaminen kuuluisi vuosimaksuun, mutta Helsingin puheluista joutuisi maksamaan 25 penniä kappaleelta.
Lopulta toimikunta katsoi saaneensa työnsä tehtyä ja kutsui koolle lopullisen perustavan kokouksen lokakuun 15. päiväksi 1910 Someron Nuorisoseuran talolle. Siellä päästiin ripeästi asioihin käsiksi ja heti ensimmäiseksi pöytäkirjan kohdaksi tuli;
"Päätettiin perustaa Someron telefooniosuuskunta r.l. niminen osuuskunta ja laadittiin sopimuskirja siitä."
Osuuskunnan hallituksen varsinaisiksi jäseniksi tulivat Hannula, Widen, Lindvall, Lumme, kauppias Oikia sekä varamiehiksi tilallinen O. Avellan ja tilanomistaja August Sandholm.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti