analytics

Räätälimestari Carlstedtin muistolle

Räätälimestarin hautakivi kuvattuna
kesällä 2011 Turun Uudella hautausmaalla
Alkuvuodesta 1904 kuoli Turussa eräs kaupungin vanhimmista käsityöläisammatin harjoittajista, räätälimestari Erik Hjalmar Carlstedt. Hän oli syntynyt Ruotsissa 1824 ja tullut nuorena miehenä Turkuun. Uudessa kotipaikassaan hän perusti räätälinliikkeen, josta vähitellen kasvoi yksi kaupungin suurimmista alan toimijoista.

Iän karttuessa Carlstedt luopui liikkeestään, mutta voimme pitää häntä hyvänä työnantajana. Kesällä 1878 Keisarillinen Suomen Talousseura päätti täysikokouksessaan palkita räätälinsälli Åbergin seuran pronssisella mitalilla 29 vuoden palveluksesta Carlstedtilla. Tuskin Åberg niin kauaa olisi viihtynyt työssään ellei räätälimme olisi ollut koko lailla asiallinen kaveri.

Erik Hjalmar Carlstedt oli harras uskovainen ja vietti eläkepäiviään hiljaisuudessa. Hän teki suurehkoksi kuvaillun lahjoituksen Naisväenyhdistykselle. Tällä ja muilla avustuksilla yhdistys sitten rakensi rukoushuoneen sanan levittämistä varten. Itseasiassa kyse oli Turun Rouvasväen raamattuseuran talosta, joka sijaitsi aikaan Eskelinkadun ja Eerikinkadun kulmauksessa. Arkkitehti Frans Sjöström piirtämä rakennus valmistui 1886. Valitettavasti tämä kaunis uusrenessanssinen talo purettiin 1969 Kansaneläkelaitoksen talon tieltä.
Rouvasväen raamattuseura oli muotoutunut vuoteen 1884 mennessä epävirallisesta piiristä viralliseksi yhdistykseksi. Koska mukana oli useita Turun kaupungin merkittävimpien sukujen jäseniä, saatiin oma rukoushuone pystyyn jo kahta vuotta myöhemmin. Tähän tietysti vaikutti erityisen paljon räätälimestari Carlstedtin rahallinen panostus.
Erik Hjalmaria jäivät lähinnä kaipaamaan sukulaiset ja ystävät sekä pitkäaikainen palvelijatar. Carlstedt ei koskaan mennyt naimisiin eikä hänellä ollut jälkeläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus