Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

30.9.2011

Vaalitaiston tiimellyksessä

Alkuvuosi 1907 oli kiireistä aikaa nuorsuomalaisten puolueen aktiiveille Auranmaalla. Kuun puolivälin tienoilla oli Auran Kapulin talossa heidän iltamansa, joihin kokoontui jopa 70 henkeä. Tämä siitä huolimatta, että pitäjässä oli parit muutkin riennot samana iltana. Opettaja Leimu kertasi nuorsuomalaisen puolueen alkutaipaleita ja ylioppilas Linturi piti "kansanomaisen, selväpiirteisen" esitelmän laillisuus- ja kielikysymyksestä.  Rouva Aleksandra Simola oli tullut Helsingistä saakka puhumaan naisten vaalioikeudesta pitäen tätä erittäin tärkeänä tehtävänä tulossa olevissa äänestyksissä. Ilta päättyi Linturi esitykseen maakysymyksestä sekä lyhyestä kirkollisesta ohjelmasta. Erityisesti rouva Simolan puhe tempasi paikalla olleet mukaansa olivat nämä sitten miehiä tai naisia.

Samoihin aikoihin Marttilan Prunkilan kylän Katavan taloon kokoontui lähes 200 henkeä kuuntelemaan em. ylioppilas Linturin puhetta, joka käsitteli lähinnä puolueen vaaliohjelmaa. Yleisö oli hyvin tyytyväinen nuoreen puhujaansa, joka edusti maltillista linjaa. Seuraavana päivänä Tarvasjoen Juvan kartanolle ehti 70 kiinnostuneen hengen joukko suurin piirtein samaa esitystä kuuntelemaan.

Tästä vain päivä ja oltiin tuolloin Prunkkalan kappeliin kuuluneessa Jauholan kylässä, jossa Ali-Mängin saliin ahtautui yli 90 ihmistä ankarasta lumipyrystä huolimatta. Asialleen omistautunut Linturi puhui ensin tunnin verran laillisuus- ja kielikysymyksestä selvittäen myös maalais- ja uskontonäkökulmia. Väki jäi vielä esitelmän jälkeenkin keskustelemaan erityisesti maalaiskysymyksestä. Kerrotaan suomettarelaisten liikkuneen pitäjästä jo kolmesti, mutta heidän tapahtumiinsa ei osallistujia juuri tullut.

Sen sijaan suomettarelaiset ottivat ainakin omalle asialleen uskollisten lehtien palstoille ankaran niskalenkin nuorsuomalaisten Linturista ja hänen mukanaan kulkevista "vanhoista rouvista tai neideistä". Eräs puolueen kannattaja oli mennyt kuuntelemaan Linturia Oripäähän, jossa tämä esiintyi jo tammikuussa 1907. Suomalaiseen puolueeseen kuulunut herra Hurmerinta joutui tilaisuudessa kunnon julkiseen väittelyyn Linturin kanssa. Vaikka viimeksi mainittu luuli vetävänsä pidemmän korren tässä mittelössä, joutui hän pian huomaamaan Hurmerinnan etevämmäksi. Kielikysymyksessä Hurmerinta totesi suomalaisen puolueen ohjelman olevan huomattavasti jalomman ja paremman. Kun taas mentiin puhumaan eri puolueiden välisistä voimasuhteista ja liittoutumista, joutui Linturi lopullisesti alakynteen. Näin hänen "toinen lunastusmatkansa" Oripäähän sai hieman murheellisen lopun. Tilannetta ei pelastanut edes Linturin peesaajana ollut vanha rouva ja kaiken lisäksi ilmeni, että yleisö koostui lähinnä sosialistien kannattajista. Omaa väkeä ei ollut nimeksikään, joten vaalikiertue lienee päässyt kunnolla vauhtiin vasta kuukautta myöhemmin alemmalla Auranmaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...