Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.9.2011

Tapahtui kerran Ypäjällä

Kosken kappeliseurakunnan rippikirjoissa on Isosorvaston kylän Alihyhkön isännän, Honkilahdella 1843 syntyneen Matti Waldenin kohdalla merkintä "RK 155". Tämä vuonna 1902 tai 1903 ilmestynyt lyhenne kertoo siitä, että Matti oli joutunut jostain syystä oikeuden kanssa tekemisiin. Taustalla onkin hyvin vakava tarina.

Lokakuun 18. päivänä 1902 oli koskelainen nuori mies Juha Eemeli Entonen tulossa äitinsä Eeva Stiina Heikintyttären kera Forssan toripäiviltä kotiinsa päin. Hän pysähtyi Ypäjän Levän kylässä Jyvämäen ahteen päällä olevaan Sipilän torppaan syöttämään ja juottamaan hevostaan. Seuraan liittyi myös erä Nummelin, joka Entosten tavoin oli palaamassa Forssasta. Tämä kolmikko siirtyi torppaan nauttimaan eväitään.

Hetkisen päästä alkoi pihalta kuulua kovaa meteliä. Kosken Iso-Sorvastolla asuneen kauppias Waldenin miehet olivat tulossa Ypäjän rautatieasemalta. Tultuaan Sipilän pihalle molemmat sankarit esiintyivät riidanhaluisesti ja heiluttivat puukkoa torpan isännän nenän edessä. Sen takia tämä ei päästänyt kaksikkoa sisään. Niinpä Waldenin ja Nikanderin ei auttanut muuta kuin poistua pihalle. Samassa Entonen ja Nummelin huomasivat, että riehujien hevoset yrittivät hamuta heiniä heidän omista kuormista. Koska Jyvämäen ahde oli hyvin epätasainen paikka, ryntäsivät molemmat miehet hätiin peläten rattaiden kaatumista. Entonen yritti vetää hevosia ohjaksista pois, mutta tuolloin sekä Walden että Nikander löivät häntä rintaan puukoillaan.

Juha Eemeli menehtyi iskuihin puolen tunnin päästä 18 vuoden ikäisenä. Jo seuraavana aamuna Jokioisten ja Ypäjän piirien poliisit onnistuivat vangitsemaan pakoon pötkineet rikolliset, jotka tekosensa tehdessään olivat olleet vahvassa humalassa. Sanomalehti Uusi Auran tietojen mukaan tekoon syylliset olisivat olleet nimenomaan kauppias Walden ja hänen renkinsä Nikander, jotka olivat iältään myös parikymppisiä. Mikäli puukottaja todellakin oli Matti Walden, on ikätieto aivan väärä. Matti, joka suomensi nimensä Valanteeksi, lähestyi tuossa vaiheessa 60 ikävuottaan ollen syntynyt 1843. Renki Juho Evert Nikander olikin sitten nuorukainen, syntynyt Kosken Isosorvastolla vuonna 1878 suutarinpoika Juha N:n ja vaimonsa Maria Henrikan Joosefintyttären perheeseen.
Waldenin sortumista juopotteluun ja tappoon täytyy ihmetellä, sillä jo joulun alla 1903 hän ilmoitteli yhdessä muiden Kosken Tl kauppiaiden kanssa. Herrat Penttinen, Teeri, Blomberg, Kulmanen, Walden ja Grönfors olivat päättäneet lopettaa "ainaiseksi tavaksi tulleiden joululahjain antamisen". Tämän sijasta kukin kauppaliike tulisi antamaan vuosittain sopivan summan rahaa johonkin "yleishyvää edistävään tarkoitukseen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...