Ähtärin rippikirjaa 1780-luvulta |
Tämä sinänsä oivallinen selitys on kuitenkin siinä mielessä kummallinen, että jatulintarhoja esiintyy vain saaristossa ja rannikoilla, harvemmin missään muualla. Toinen seikka, mihin Aspelin kiinnittää huomionsa, on hieman yllättävä. Jatulintarhoja löytyi nimittäin myös 1840-luvun Helsingin ala-alkeiskoulun oppilaiden piirustuksien joukosta. Nämä pikkupoikien labyrintit muistuttavat hämmästyttävän paljon mm. Porvoon saaristosta tai Suomenlahden Viirisaarelta löytyneitä latomuksia. Sama aihe on myös muutamissa pronssikaudelle ajoitetuissa koristeaiheissa, kuten oheisista kuvista selviää.
Koulupojan piirros Helsingin ala-alkeiskoulusta 1840-luvulta |
Jatulintarhat on tehty keskiajalla tai jo tätä ennen osan ollessa esihistoriallisia. Kansantarut kertovat niiden olevan jättiläisten teitä, jotka olivat jatuli-jättiläisten tekemiä.
Hauskana löytönä M.A. Eronen lähetti minulle Suku-uutisten FB-sivujen kautta tiedon Ähtärin rippikirjasta löytyvästä "jatulintarhasta". Kuvion alle on joku Markus (sukunimi epäselvä) kirjoittanut nimensä, joten kuvio lienee huomattavasti vanhempaa perua kuin 1700-luvun lopulta peräisin oleva rippikirja itsessään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti