analytics

Kivikautinen Tarvasjoki

Kerppolan kivikautinen asuinpaikka suurin piirtein
vastapäätä mäntyä tien toisella puolella
Tarvasjoen pitäjä ei juuri pääse kehumaan runsailla esihistoriallisilla löydöillä. Kunnasta löytyy ainoastaan muutama asuinpaikka sekä yksi mahdollinen hautaröykkiö. Tästä viimeksi mainitusta ei ole tehty tarkempaa ajoitusta, vaan Museoviraston kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa pieni, laakea kivikasa on merkitty määreellä esihistoriallinen. Koska kaivauksia ei ole koskaan tehty, on kohteen ajallinen määrittäminen mahdotonta.

Mahdollinen hautaröykkiö tunnetaan nimellä Mustassuo ja se liittyy viereiseen Mesilän kivikautiseen asuinpaikkaan. Nämä kaksi kohdetta on aikaisemmin tunnettu Mustassuon muinaisjäännösalueena, johon lisäksi kuulunut toinen kivikauden asuinpaikka, Jokela. Kaikki kolme sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä toisistaan Tarvasjoelta Paimioon menevän tien sekä Turku-Hämeenlinna tien välisessä maastossa. Hämeenlinnan suunnassa on vielä yksi samalle ajanjaksolle määritelty paikka, Nummela, joka sijaitsee samannimisen talon pihapiirissä, Paimionjoesta 200 metriä koilliseen.

Paimionjoen toiselta puolelta tunnetaan vain kaksi kohdetta; Euran koulun ja Kerppolan kivikautiset asuinpaikat. Vanhempi koulurakennuksista sijaitsee pienen mäen harjanteella ja sen eteläpuolella on hiekkainen rinne. Paikka määriteltiin 70-luvun alkupuolella, mutta nykyisin se on tuhoutunut kokonaan rakennusten ja pihatöiden takia.

Kirkonkylästä Liedonperään menevän tien varrella on sitten viimeinen Tarvasjoen viidestä kivikautisesta asuinpaikasta. Kahden metsäalueen väliin jäävältä, hiekkaisella peltomaalta on vuoden 1973 inventoinnissa huomattu jäänteitä esivanhempiemme toiminnasta. Mahdolliset fragmentit näistä muinaisista pitäjän asukkaista ovat melko olemattomia, joten ohikulkija kiinnittänee mieluummin huomionsa tien toisella puolella sijaitsevaan kookkaaseen mäntyyn. Se on toinen Tarvasjoen kahdesta rauhoitetusta puusta. Vielä komeampi mänty kasvaa muutamia saman tien varrella, muutama kilometri Liedon Yliskulmalle päin mentäessä Jauholan kylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus