Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

20.7.2012

Eräs torppari Liedosta

Liedon Rähälän Liukkaan talon maita
Liedon Rähälän kylän Liukkaan talon Kujanpään torpparina oli vuodesta 1861 lähtien Kalle Kustaa Simonpoika puolisonaan Ulrika Heikintytär. Torppari Kalle Kustaa, joka välillä työskenteli myös Liukkaalla renkinä, oli syntynyt Sikilän Simolan talossa kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1829. Vaimo Ulrika oli taasen rusthollarin tytär Ankan kylän Ryngön talosta. Pariskunnan häitä oli vietetty syyskuun lopulla vuonna 1859. Tuolloin sulhanen oli ollut renkinä jossain lietolaisessa talossa ja morsian piikana Rähälän kylän Möyrällä.

Kalle Kustaa Simonpoika ja Ulrika Heikintytär viettivät luultavasti melko rauhallista elämää, sillä heillä oli vain yksi lapsi, joulukuussa 1860 syntynyt isänsä täyskaima Kalle Kustaa nuorempi. Elämä kulki normaaleja latujaan poikasen päästessä ripiltä vuonna 1876. Viimeistään 1880-luvun loppupuolella meni Kalle Kustaa naimisiin Emma Nyströmin kanssa, joka toi Kujanpään torppaan myös aviottoman poikansa Frans Augustin. Kallelle ja Emmalle syntyivät pian lapset Venni Jalmari ja Fanny Maria (1887, 1891).

Kalle Kustaan hautakivi,
taustalla Aurajoki
Isä Kalle Kustaa Simonpoika poistui tästä ajasta 1892, mutta jo tätä ennen on rippikirjaan merkitty ikävä huomautus. Vanhalta torpparilta nimittäin puuttui vasen silmä, ehkäpä onnettomuuden tai jonkun silmäsairauden takia. Leski Ulrika Heikintytär menehtyi 1903 ja näin Liukkaan Kujanpään torppaan jäi asumaan vain nuoremman Kalle Kustaan perhe. Emma, jonka nimiksi on kastettujen luetteloissa merkitty Emilia Amanda, syntyi 1861 Hyvättylän kylän Junnilan talon rengin, Kalle Nyströmin ja hänen vaimonsa Maria Heikintyttären lapsena.

Emman, Frans Augustin, Venni Jalmarin tai Fanny Marian vastaisista vaiheista ei itselläni ole tietoa, mutta isä Kalle Kustaan hautakivi löytyy edelleen Liedon keskiaikaisen kivikirkon viereltä. Kivi on pieni, mutta se sijaitsee erittäin kauniilla paikalla, aivan Aurajoen tuntumassa. Merkillistä kyllä, olin päivää aikaisemmin kuvannut Rähälän Liukkaan talon. Tuolloin minulla ei vielä ollut aavistustakaan, että törmäisin seuraavana hetkenä torppari Kujanpään hautakiveen. Sen mukaan Kalle Kustaa kuoli elokuussa 1937.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...