analytics

Räätäli Niilo Warell Lohjalta

Lohjan Varolassa syntynyt ja siellä asunut räätäli Niilo Warell oli syntynyt tammikuussa 1741. Hänen vanhempansa oli Varolan isäntä Isak Nilsson ja vaimonsa Kreetta. Perheeseen kuului Niilon lisäksi kaikkiaan neljä muuta lasta, joista tosin yksi kuoli lapsena.

Niilon vanhin veli Henrik isännöi Varolaa isänsä jälkeen. Sisar Kreetta naitiin Sammattiin ja hänen lapsistaan poika Jacob käytti sukunimeä Varelius. Kreetan jälkeläisistä merkittävimpään asemaan on noussut Tarja Halonen, Suomen ensimmäinen naispuolinen presidentti.
Niilon nuorin veli Isak Warelius muutti 1770-luvulla Tammisaareen, jossa hän nai porvarileski Stina Dahlströmin. Isakin ja Stinan jälkipolvista löydämme mm. Suomen Rahapajan pitkäaikaisen johtajan ja Lapin kultaryntäyksen alullepanijan, harrastajavalokuvaaja Johan Jacob Lihrin.

Räätäli Niilo Warell asui siis kotitalonsa mailla, todennäköisesti erillisessä torpassa. Lohjan rippikirjoissa 1812-17 (TK787) hänet on kirjattu sivun alaosaan. Veljenpoika Johan Henriksson perheineen on tuolloin Varolan isäntänä.

Niilon puoliso oli Lohjan Immulan Seppälän talosta kotoisin ollut Leena Erkintytär. Leenaa muutamaa vuotta vanhempi sisko Christina oli puolestaan naimisissa em. Henrikin, Niilon veljen kanssa. Christinan ja Leenan veljenpoika Hans Eriksson otti käyttöön sukunimen Winblad.
Leenan patronyymi on vihittyjen ja kastettujen luettelossa jatkuvasti Eriksdotter. Kuitenkin 1800-luvun rippikirjoissa se muuttuu Andersdotteriksi samoin kuin haudattujen luettelossa vuodelta 1825. Immulan Seppälän Leena oli syntynyt 1744, mutta em. rippikirjat antavat räätäli Warellin vaimon syntymävuodeksi 1736. Lohjan 1700-luvun rippikirjat ovat kuitenkin erittäin huonossa kunnossa, joten todennäköinen syy tähän ristiriitaan ovat epäselvät merkinnät papin siirtäessä tietoja niteiden välillä.

Oheisessa taulustossa on esitetty neljä sukupolvea räätäli Niilo Warellin jälkeläisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus