Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

17.1.2008

Teiran talosta

Karjaan Bällarbyn kylä sijaitsee pienellä mäellä, Mustiolta Saloon johtavan tien varrella muutaman kilometrin päässä Mustionjoen ylittävältä sillalta. Sen muodostivat aikoinaan Klockarsin, Smedsin ja Teiran talot. Ensimmäinen kirjallinen maininta kylästä on vuodelta 1392. Taloista Klockars ja Smeds kuuluivat aikoinaan Mustion ruukin valtavaan maaomaisuuteen. Teira sen sijaan siirtyi isältä pojalle 1700-luvun puolivälistä ainakin 1930-luvulle saakka. Talon toisintonimenä käytettiin vielä 1800-luvun alussa Påvalsia.

Vaikka näiden tilojen talousrakennuksista on aikain kuluessa purettu suurin osa, antaa kylänmäki yhä edelleen aavistuksen sen historiallisesta luonteesta. Osa Klockarsin päärakennuksesta ja Teiran luhtiaitta ovat vanhimpia rakennuksia. Ne on todennäköisesti rakennettu jo 1700-luvun loppupuolella. Smedsin päärakennus on 1800-luvulta ja Teiran 1900-luvun alusta.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa oli Teiran edelleen elävä pihapiiri, kun taas Klockars oli käytössä vain kesäasuntona Smedsin ollessa korjausten alaisena.

Teiran isäntänä vuodesta 1906 lähtien oli Ivar Vickholm, jonka puolisona oli August Eklöf. Ivarin esipolvista on ohessa pieni taulusto, joka osin ulottuu melko pitkälle menneisyyden hämäriin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...