Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

18.1.2008

Feif -sukua Skotlannista

Vanhoina aikoina oli tavallista, että skotlantilaisten sukujen kaikki pojat saivat tasavertaisen kasvatuksen ja koulutuksen, mutta aikuisikään tultuaan lähtivät heistä muut paitsi vanhin etsimään onneaan muualta. Ruotsin suurvalta-aikoina 1600-luvulla tuli sinnekin paljon skotteja mm. kauppiaina ja sotilaina. Eräs sellainen porvarisuku oli nimeltään Feif (Ruotsissa kirjoitettu nimimuoto, joskus myös Feiff; omakielinen kirjoitustapa Fyf, Fyff; tänään se kirjoitettaisiin varmaan Fife ). Suvun vanhin tunnettu jäsen oli Skotlannin itärannikon Montrosen kaupungissa toiminut kauppias Alexander Fyf , joka mainittiin ainakin vuonna 1628. Erilaisissa lähteissä hänen vaimonsa sanotaan olleen Joneta eli Janet Rynd, jonka isä oli Wilhelm Rynd of Rynd.

Feifien ruotsalaiset jälkeläiset ovat tutkineet lisää suvun skotlantilaisista oloista. Erik Carlqvist pyysi skottilaista Rosmary Bigwoodia tutkimaan aiheessa ja sai vastauksen: "Olen löytänyt seuraavat merkinnät aikalaisasikirjoista. Eräs montroselainen Alexander Fyff mainitaan 28.5.1599. Alexander Fyff mainitaan myös 2.5.1608 Montrosen pormestarin David Fyffin veljenä ja nähtävästi perijänä. A.J. Wardenin kirjassa `Angus or Firfarshire´ löytyy tietoja eräästä Rynd of Carse –suvusta (Carse oli nähtävästi hieman lounaaseen Montrosesta), joka saattaa olla sama kuin Jonetan suku".

Samainen Erik Carlqvist sai seuraavan tiedon skotlantilaisesta kuninkaalliselta vaakunarekisteriltä The Court of the Lord Lyon H.M. New Register House: "Kukaan Alexander Fyf (tai nimenkirjoitusvariaatiot) ei ole koskaan rekisteröinyt vaakunaa Skotlannissa. Mainitsemanne Ruotsissa aateloidun Feif-suvun vaakuna muistuttaa keskiajalta vielä tähän päivään asti käytössä olevaa, maineikkaan Scrope of Danbury –suvun vaakunaa, mutta tämä lienee sattuma. Rindin vanha tila Forfarshiressa, Montrosen lähistöllä, oli hyvin toimeen tuleva ja se oli saanut vapaakirjeet kuninkailta Robert I ja David III:lta.
James Rienden vaakuna on tallessa eräässä sinetissä vuodelta 1478 ja Alexander Rind, silloin Amsterdamin prokuristi, rekisteröi vaakunnan 1672. Vaakunan aihe on sama kuin ilmoittamanne Joneta Ryndin isän Williamin vaakuna".

Alexanderilla oli Ruotsiin muuttaneet pojat:

Jacob Feif, kauppias ja panimo-oltermanni, valtiopäivämies, k. 1658 Tukholmassa. 1.pso. 1625 Tukholman pormestarin tytär Katarina Olofsdotter, 2.pso. pormestarintytär Elsa Grundel (ero 1648, koska Elsa synnytti lapsen 6 kk häiden jälkeen). Mahdollisesti sama kuin se Jacob Feef, joka 1627 suoritti ulosmaksuja valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan puolesta.
Jacobin pojanpoikia aateloitiin myöhemmin nimellä Feif no. 1405. Jacobin pojanpoika oli se vapaaherra Kasten Feif, joka oli läheinen ystävä kuningas Kaarle XII:sta ja järjesti tälle matkapassin Turkista, jossa tämä oli ollut pakolaisena kohtalokkaan Pultavan taistelun jälkeen. Kuvassa oikealla Kasten.2. Robert Feif, Tukholma
3. David Feif, porvarioikeus Tukholmassa 1633, pso. tuntematon.
4. Donat Feif, porvarioikeus Tukholmassa 1633, k. 1652, 2.pso. Sara Andersdotter Kasten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...