Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.8.2009

Eräs merikapteeni Halleen

Merikapteeni Oskar Fredrik Halleenin isä Johan Fredrik oli hänkin kokenut merenkävijä. Samoin hänen äitinsä Johanna Regina Forsström tiesi yhtä ja toista merenkäynnistä, sillä hänen isänsä oli ollut kauppalaivan kapteenina.

Oskar Fredrik syntyi Turun kaupungissa tammikuussa 1829 ja vajaan kymmenen vuoden iässä hänestä tuli ylemmän alkeiskoulun oppilas. Hän lopetti koulunsa 16 vuoden iässä lähtien saman tien jungmanniksi Finlad -alukselle.

Puolimatruusin arvolla Halleen työskenteli kuunareilla Saglaise ja Friedrich. Matruusina hänet löytää Norden -prikiltä, jonka jälkeen hän pistäyt
yi Turun navigointikoulussa suorittaen perämiestutkinnon suuremmille ajovesille keväällä 1851.

Laiva Suomella hän oli aliperämiehenä ja perämiehenä elokuussa 1851. Samalla aluksella hän oli kahdesti mukana valaanpyynnissä Tyynellä Valtamerellä. Tuon seikkailun jälkeen hän jatkoi opintojaan Turussa suorittaen 1850-luvun puolivälissä laivurintutkinnon. Sen jälkeen hän työskenteli päällikkönä prikeillä Hilda ja Jakob sekä parkilla Achtma.

Oskar Fredrik Halleen oli naimisissa mm. Kauhavan kappalaisena olleen Gustaf Henrik Ingmanin tyttären, Fredrikan kanssa. Fredrika äiti oli Fredrica Charlotta Bäckvall, Rymättylän kirkkoherran tytär. Kirkkoherra Bäckvallin kautta Oskar Fredrik ja Fredrika oli sukua keskenään. Yhteiset esivanhemmat olivat tosin melko kaukaisia; Karjalohjan Immolan kylässä asuneen työnjohtaja Henrikin tytär Sofia Tallqvist ja hänen miehensä Johan Oxenius, joka taasen oli Vihdin kappalainen.

Kaikki mainitut henkilöt löytyvät kotisivuiltani Karjalohjan Tallaan Tallqvistien sukupuusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...