Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

11.8.2009

Sikainfluenssan hoitokeinoja?

Elokuun kolmannen viikon jälkeen tänä vuonna on lupa odottaa sikainfluenssaepidemiaa Suomeenkin. Sen oireet ovat suurinpiirtein samat kuin missä tahansa influenssassa. Sairastuneella on nuhaa, kurkkutulehdusta, lihaskipua ja päänsärkyä sekä kuumetta.

Vanhan kansan keinoina influenssaa vastaan voi kokeilla seuraavaa; heti, kun huomaat sairastuneesi, on jala
t pantava niin kuumaan veteen kuin vain kärsii. Vesi voi ulottua aina polviin saakka. Tämä ohessa on edullista juoda kuumaa vettä, johon on sekoitettu jotain marja- tai hedelmämehua.

Jalkoja pidetään vedessä niin kauan, että runsas hikoileminen alkaa. Silloin kuivataan heti jalat sekä sääret huolellisesti ja kääritään ne lämpimiin villavaatteisiin. Pukeutumisen jälkeen sairaan on mentävä vuoteeseen ja levättävä siinä niin kauan, että influenssan synnyttämä epämieluinen tunne menee ohitse. Tämän parannuskeinon jäljiltä sairastunut on todella väsynyt, mutta pian tuo olo häviää ja taudin valta on voitettu. Keinoa sopii koettaa, sillä se ei ole vaikea ja ennen kaikkea se on luonnonmukainen!


Mikäli halusi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa turvautua hieman järeämpiin keinoihin, mutta silti pysyä poissa lääkärin vastaanotolta, saattoi käydä ostamassa "Punaisen ristin cacaota". Valmistaja väitti cacaon olevan "todellisen avun influenssaa vastaan, sillä "rawinto-aine, joka ruumiiseen muuntuu helpommin kuin mikään muu ja jota muuan ranskalainen lääkäri ja kemisti sen suuren munawalkuaisaineen ja maltoossisällyksen kautta on pitänyt ensimmäisenä rawintoaineena".

Huonoa oloaan saattoi huojentaa myös Punaisen ristin mentoliinipulverilla, jota käytettiin nuuskan tapaan vetämällä sitä suoraan nenään. Se oli 40 pennin hinnallaan (vuonna 1895) erinomainen apu nuhaa, päänkivistystä ja influenssaa vastaan.

Nykyajan ihmisestä saattaa tuntua yllävältä edellä mainitun "cacaon" eräs ainesosa. Se sisälsi myös kannabista, joka on hampusta saatava mieto huume - näin ainakin nykyisen lainsäädäntömme mukaan. Aikaisemmin 1800-luvulla kannabiksella oli hyvin arvovaltaisia käyttäjiä, sillä Englannin kuningatar Viktorian kuukautisvaivoja lääkittiin sillä. Suomessa kannabiksen käyttö tuli rikokseksi vuonna 1966.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...