analytics

Könduktööri Rautell

Olen kirjoitellut useampaan eri otteeseen Lohjan Roution rusthollista lähteneen Rautell -suvun jälkeläisistä. Tämän suvun lisäksi olen hieman tutkaillut Turun kaupungissa 1700-luvulta lähtien vaikuttaneita Rautelleita, mutta heistä näyttäisi löytyvän yhteyttä Lohjan väkeen. Lisäksi mm. Somerolla ja Suomusjärvellä on ollut sepän ammattiin viittaava sukunimi käytössä.

Kun Historiallinen Sanomalehtiarkisto antoi vinkin Oulussa sata vuotta sitten kuolleesta ylikonduktööri David Rautellista, heräsi kiinnostukseni välittömästi. Lohjan suvun Tenholaan ja Siuntioon siirtyneillä jälkeläisillä oli käytössä tämä etunimi silloin tällöin.
Ehkäpä rautateidemme edesmennyt virkamies oli muuttanut pohjoiseen kaupunkiin Uudeltamaalta.

Helsingin Sanomien kuolinilmoituksessa heinäkuulta 1909 hänen kerrotaan syntyneen 3.5.1844, mutta paikkakuntaa ei mainita. Vainajaa oli jäänyt kaipaamaan muiden sukulaisten ja tuttavien lisäksi kaksi poikaa, tytär sekä leski Maria Paananen. Näillä tienoilla ja ilman Oulun rippikirjojen apua ei Davidin sukuperä selviä.

Onneksi saman sanomalehden sivulta kolme löytyy pieni muistokirjoitus David Rautellista. Se tuokin yllättävän lisätiedon vainajan sukuperän selvittämiseen. Ylikonduktööri Rautellin syntymäpäivä olikin ollut jo vuotta aiemmin eli toukokuun kolmantena 1843. Muistokirjoituksen mukaan syntymäpitäjä oli Tuusniemi.

Näin onkin HisKiä avuksi käyttämällä helppoa todeta David Rautellin isän olleen Tuusniemen Juurikkamäen talon nro 16 isäntä Lasse Räsänen ja äidin Cecilia Räsänen. Kummeikseen lapsi oli saanut Kalle Piipon ja Beata Räsäsen. Näin sukuyhteydet Uudellemaalle voi unohtaa, sillä yksikään Lohjan suvun jäsen ei ollut muuttanut missään vaiheessa Savonmaalle.

Maanviljelyskoulun käytyään David palveli tovin Suomen kaartissa pataljoonan varusmestarina. Vuodesta 1873 lähtien hän työskenteli rautateillä toimien ensiksi konduktöörinä toimipaikkanaan Hyvinkää. Oulun radan valmistuttua hän siirtyi Ouluun ja erosi virastaan lopulta vuonna 1903.

Sukunimen Rautell taustalla voisi ajatella olevan hänen työnantajansa, vaikka mitään selvää todistetta tästä ei tiedossani ole. Toimessaan David tunnettiin tunnollisena ja säännöllisenä miehenä, jolla oli paljon ystäviä. Matkustajia kohtaan hänen kerrottiin olleen huomaavaisen, auttavaisen ja kohteliaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus