Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

29.12.2009

Oskar Merikannon kiitoskirje

Joulun jälkitunnelmissa palanen suomalaista kulttuurihistoriaa Helsingin Wiikko-Sanomista vuodelta 1883;

Arwoisassa lehdessänne pyydän sijaa lausuakseni nöyrän, sydämmellisen kiitokseni niille tuntemattomille ja kunnioitetuille antajille täällä, jotka jalomielisesti owat ottaneet osaa kalliiseen ja ikäni muistettawaan joululahjaani, lahjoittamalla minulle aiwan uuden Pianinon ynnä nuotteja.

Tästä rakkaasta lahjasta en woi sanoilla kyllin lausua sydämmellistä kiitostani; waan haluni on wähäisellä kyvylläni koettaa täyttää ne toiwomukset, joita jalot antajat tällä lahjalla owat tarkoittaneet.

Helsingissä 27 päivä Joulukuuta 1883


Teidän nöyrin kiitollinen
nuorukaisenne
Frans Oskar MerikantoTuolloin vasta 15 vuoden ikäinen Oskar Merikanto oli syntynyt Helsingissä ylikonduktööri Frans Ferdinand Ala-Kannon ja Anna Helena Tammelinin perheeseen. Isä Frans oli kotoisin Jalasjärveltä, kun taas Anna Helena syntyi Nastolassa. Frans Oskar menetti äitinsä jo toukokuussa 1885, kun Anna Helena menehtyi 43 vuoden iässä. Isä Frans Ferdinand meni uudelleen naimisiin erään Marian kanssa. Tämä liitto loppui Fransin kuolemaan syyskuun lopulla 1891. Viimeiset vuodet Merikanto oli työskennellyt vahtimestarina.

Tuossa vaiheessa Oskar Merikannon oma ura oli jo päässyt kohtalaiseen vauhtiin ja takana olivat opi
skelut sekä Leipzigin konservatoriossa että Berliinissä. Saman vuoden lopulla hänet valittiin Helsingin Johanneksen kirkon urkuriksi, mikä olikin luonnollinen valinta paikallisen lukkariurkukoulun opettajalle. Tässä toimessa Merikanto työskenteli aina vuoteen 1914.

Oskar Merikanto meni 1892 naimisiin Liisa Häyrysen kanssa ja heidän lapsistaan Aarre Merikanto on isänsä tavoin arvostettu säveltäjä. Aarren poika Ukri on taasen suomalaisen, modernistisen kuvaveistotait
een kärkinimiä.

5 kommenttia:

 1. Miksiköhän Wikipedia väittää Oskar Merikannon olleen entiseltä sukunimeltään Mattson ja syntyneen Oitissa?

  VastaaPoista
 2. http://fi.wikipedia.org/wiki/Oskar_Merikanto

  Ei tuossa Oitista mitään mainita. Oskar syntyi Helsingissä kastettujen luettelon mukaan.

  Tuo Matsson taisi olla isän patronyymi - siis että Frans Ferdinandin isä oli Mats (Matti). Ei siinä sen kummempaa

  VastaaPoista
 3. Onko tietoa ovatko nimet Merikanto ja Kantokorpi samaa sukujuurta?

  VastaaPoista
 4. Frans Ei koskaan käyttänyt nimeä Ala-Kanto, vaikka isä ilmeisesti oli Salomon Ala-Kanto. Sotilasnimenä Fransilla oli Matt, siviilissä virkamiehenä Mattsson ja vuosien 1870-1881 rippikijamerkinnän mukaan on ottanut käyttöön nimen Merikanto.

  VastaaPoista
 5. Ilmajoen akkojen mukaan Oskarin äiti oli Maria. Kannon talon kaunis ja ylpeä piika. Isä ili talon poika. Poika meni naimisiin rikkaan talon tyttären kanssa. Oskarin sanottiin vierailleen usein Kannon talossa aikuisena.

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...