Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.1.2010

Eräs Stålt -suku Kiskon pitäjästä

Kiskon Kajalan kylän Pyölin torpassa asui 1700-luvun loppupuolelta lähtien sotilas Lars Stålt, joka oli naimisissa Kajalan Tinolla syntyneen Ester Johansdotterin kanssa. Pariskunta oli mennyt naimisiin alkusyksystä 1780 ja vuoteen 1797 mennessä heille oli syntynyt seitsemän lasta, joista osa kuoli pienenä. Isä Lars oli Kiskon rippikirjojen mukaan syntynyt 1752 ja äiti Ester 11 vuotta myöhemmin. Esterin vanhemmat olivat olleet Tinon isäntäparina, mutta Larsin sukuperästä en ole ottanut selkoa. Hän on todennäköisesti kotoisin jostain lähiseudulta, vaikkakaan ei Kiskosta.

Sotilasnimi Ståltia esiintyy pitkin Varsinais-Suomea ilman kokoavaa
tekijää, kuten tämän tapaiselle "sukunimelle" onkin ominaista. Larsin jälkeläisten joukossa nimi muuntuu vähitellen todelliseksi sukunimeksi ja sukuun kuuluvia Ståltejä tavataan vielä 1900-luvullakin.


Larsin ja Esterin lapsista 1781 syntynyt Anders Johan oli isänsä jälkeen kajalan Pyölin torpparina työskennellen kuitenkin välillä Orijärven kaivoksella. Vuoden 1804 lopulla Anders Johan meni naimisiin Pyölin tuolloisen torpparin, Johan Michelssonin ja Hedvig Michelsdotterin tyttären, Lovisan kanssa. Appi Johan menehtyi pian tämän jälkeen ja näin Anders Johanista tuli siis Pyölin "isäntä". Lovisa oli tullut vanhempiensa kanssa Kiskoon Bromarvista.

Hänellä ja Anders Johanilla oli kolme poikaa, Anders Johan, Gabriel ja Isak sekä tytär Lovisa. Avioliitto loppui Lovisan kuolemaan vuoden 1816 lopulla. Ehkäpä taipaleella Kajalasta Orijärvelle leski Anders Johan tutustui pitäjänmylläri Erik Burmanin nuoreen tyttäreen, Lovisaan. Joka tapauksessa Lovisa ja Anders Johan vihittiin 1817 morsiamen ollessa noin 16 vuotta sulhastaan nuoremman. Vuosien mittaan perhe kasvoi peräti yhdeksällä lapsella, joista nuorimmainen syntyi 1841.

Torppari ja kaivosrenki Ståltin kolmestatoista lapsesta tytär Lovisalla oli kaksi aviotonta lasta. Poika Isakista tuli puuseppämestari ja hän oli naimisissa Lohjan Hermalan Niklan talosta kotoisin olleen Maija Stina Öhmanin kanssa. Maija Stinan sukujuurista löytyy lukuisia joukko Karjalohjan ja Lohjan rusthollareita sekä talollisia.


Isakin nuorempi velipoika Emanuel työskenteli Orijärven vierellä sijainneessa Malmbergin kaivoksessa ja oli jo 30 vuoden iässä kaivosmiesten oltermannina. Myöhemmin hänestä tuli kaivoksen vouti ja tämä muistetaan mainita myös Emanuelin kuolinilmoituksessa. Puoliso Gustava Nicklen oli Kiskon rippikirjojen mukaan kotoisin Lohjalta, mutta hänen tarkempi syntyperänsä on selvittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...