Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

8.1.2010

Vanha isäntä Puras

Tammikuussa 1908 kuoli Kosken Tl kunnan siihen asti vanhin asukas, Hongiston kylän Purhaan talon entinen isäntä Juho Heikinpoika. Ikää hänelle oli kertynyt kunnioitettavat 89 vuotta ja 10 kuukautta.

Hän oli syntynyt Purhaan talon vanhimpana poikana maaliskuussa 1818 Heikki Heikinpojalle ja Anna Matintyttärelle. Isä Heikin suku oli asunut Purhaalla jo pitkään, kun taas äiti Anna oli syntynyt Hongiston Mäen rusthollissa. Omaa isäänsä, Matti Antinpoikaa ei Anna ehtinyt koskaan nähdä, sillä tämä oli kuollut ennen tyttärensä syntymää.

Juhoa ennen oli ehtinyt syntyä perheen esikoistytär Anna Liisa ja myöhemmin lapsikatrasta täydensivät Heikki, Jooseppi, Helena ja Kalle Kustaa. Pitkäaikaisten perinteiden tapaan Purhaan isännyys periytyi vanhimmalle pojalle. Näin Juhosta ja hänen vaimostaan Helena Matintyttärestä tuli Purhaan uusi isäntäpari Heikin sekä Annan jälkeen. Kaiken kaikkiaan Juho oli noin 50 vuotta talon isäntänä.

Ikäännyttyään Juho myi Purhaan tilan nuorimmalle tyttärelleen Aurora Lovisalle ja tämän miehelle Oskari Kaapo Purakselle. Itse hän jäi vaimonsa kanssa syytingille kotitaloonsa. Juholla ja Helenalla oli itsellään ollut kaksitoista lasta, joista tosin ainakin kahdeksan menehtyi jo lapsena.

Juho Heikinpojalle kerrotaan olleen erinomaisen terveyden ja harvinaisen säännölliset elämäntavat. Ruualla ja juomalla sekä työnteolla ja nukkumisella oli kullakin joka päivä samat, määrätyt aikansa. Vuonna 1907 Juho sairastui ja lopulta pitäjässä riehunut influenssatauti iski kohtalokkain seurauksin vanhaan isäntään loppiaisena 1908. Pitäjän kuudennusmiehenäkin toiminutta Juhoa jäivät kaipaamaan perilliset aina viidenteen sukupolven saakka.

Juhon esipolvia voi osin seurata jopa 1500-luvulle saakka ja hieman yllättävään suuntaankin. Hänen isänäitinsä oli Anna Laurintytär Tuimalan Isotalosta. Annan isänäiti puolestaan oli Christina, Maskun Kankaisten kartanon vuokraajan, Olof Warellin tytär. Tämän Olofin isä Niilo oli syntynyt Länsi-Uudenmaan Lohjalla, Varolan talossa. Tätä sukua voi seurata henkikirjoista aina vuoteen 1557 saakka, jolloin eräs Pietari perusti uuden talon siihen asti kaksitaloiseen Varolan kylään. Tarkempia tietoja tästä polveutumisesta saa kotisivujeni Warelius -taulustosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...