Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

25.1.2010

Sukunsa viimeinen, Eric Babo von Rohr

Suomen ritarihuoneeseen vuonna 1818 introdusoitu aatelissuku nro 65, von Rohr, sai alkunsa 1484 syntyneestä Hans von Rohrista. Hans oli Freienstienin, Meyenburgin, Neuhausen, Dremnitzin ja Leddin lääninherra nykyisen Saksan alueella. Itseasiassa von Rohrit mainitaan ensimmäisen kerran jo 1191, mutta tämän keskiaikaisen suvun yhteyttä Hansista alkavaan ruotsalaiseen haaraan ei ole pystytty osoittamaan. Hans von Rohrin vaimoksi tuli 1545 Lovisa Eleonora von Arnim, jonka syntymävuodeksi on joissain lähteissä sanottu 1494. Tämä ei luultavasti pidä paikkaansa, sillä perheen lapsista Georg syntyi vasta 1550.

Lovisa Eleonora kuoli 1565 ja Hans von Rohr neljä vuotta myöhemmin. Edellä mainittu Georg von Rohr oli naimisissa kahdesti, ensin Ludovica Chemnitzin ja sitten Margareta von Fleetenin kanssa. Georg kuoli 1632 Siuntion Suitian kartanossa. Hänen poikansa Joakim Georg Fredrik von Rohr jatkoi sukua Suomessa. Joakimin pojanpojan poika oli Fredrik Gustaf von Rohr, joka syntyi Porvoossa 1740 ja kuoli ampumahaavoihin Anjalan taistelussa 1790. Hän oli kahdesti naimisissa, ensin vuonna 1772 kuolleena Hedvig Elisabetin Ekmanin kanssa naiden sitten Ebba Maria Möllersvärdin, joka oli kotoisin Mäntsälän kartanosta.

Fredrik Gustafilla ja Ebba Marialla oli vain yksi lapsi, toukokuun 17. päivänä 1783 syntynyt Eric Babo. Tämän Suomen oloissa harvinaisen etunimen saaneen miehen elämä oli hyvin sotilaallinen. Hänestä tuli kadetti jo 1794 ja vänrikki henkirakuunarykmentissä 1800. Nelisen vuotta myöhemmin hänestä tuli luutnantti Adlercreutzin kevyeen jalkaväkirykmenttiin. Suomen sodassa 1808-1809 hän oli Adlercreutzin adjutanttina, mutta joutui Tampereen tienoilla sotavangiksi. Hänet vietiin Volgan varrella sijainneeseen Kostroman kaupunkiin.

Kun rauha oli saatu aikaan, pääsi von Rohr palaamaan Suomeen. Hän jatkoi matkaansa Ruotsin armeijaan palvellen mm. Ranskaa vastaan käydyissä sodissa vuosina 1813 ja 1814. Otettuaan eron armeijasta asettui Eric Babo von Rohr asumaan Porvooseen, syntymäkartanoonsa Hommanäsiin. Siellä hän myös kuoli helmikuussa 1854. Hänen mukaan sammui Suomessa tämä aatelissuku ja niinpä perheen vaakuna kaiverrettiin hautaristiin.

Äitinsä Ebba Maria Möllersvärdin kautta Eric Babolla oli lukuisia yhteyksiä suomalaisiin aatelis- ja säätyläissukuihin. Taustalla häämöttävät mm. von Wellingkit, Nassokinit, Juustenit ja Gyllenhjertat. Löydät Eric Babon esimerkiksi kotisivujeni linkeistä Juusten ja Wellingk. Jälkimmäisen tauluston olen tosin päivittänyt viimeksi vuonna 2007, joten se lienee melko puutteellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...