Iisalmen maaseurakuntaan kuuluneella Sonkajärvellä, talossa numero viisi, syntyi syyskuun toisena päivänä 1841 poikalapsi. Hän sai vanhemmiltaan, isäntä Lassi Juho Huttuselta ja Anna Revolta nimen Lassi Juho. Lars Juho ja Anna oli vihitty vuoden 1834 lopulla. Isä Lassi oli kotoisin Sonkajärveltä, kun taas Anna oli Svänninmäeltä. Poika Lassi Juho oli perheen kymmenestä lapsesta järjestyksessä neljäs.
Lassi Juho Huttunen löysi puolisokseen itseään yhdeksän vuotta nuoremman Sohvi Kumpulaisen, joka taasen oli Marttisenjärven taloa viisi asuneen Juho K:n ja vaimonsa Riitta Heiskasen tytär. Juho Kumpulainen kuoli 1866 ja Riitta meni uusiin naimisiin Simo Rönkän kanssa. He asuivat samassa talossa, kunnes vävypoika Lassi Juho otti isännyyden joskus 1880- ja 1890-lukujen vaihteessa.
Yksi Lassin ja Sohvin vävyistä oli muuan Heikki Halonen, jonka luo appiukko oli mennyt kyläilemään joskus loppukeväästä 1896. Iltapuhteella, kello yhdentoista aikoihin oli Lassi tuntenut itsensä huonovointiseksi. Hän oli riisunut itsensä alusvaatteisilleen, mutta hetken päästä mennyt tyysten tajuttomaksi. Muu perhe luuli Lassin kuolleen siihen paikkaan.
Niinpä he lähtivät hakemaan pesumiestä vainajan pesemistä varten. Vaimoväki pesumiehen kera veisasi virsiä useita tunteja, kunnes työmies Juho Savolainen epäili vainajan kasvoissa elonmerkkejä. Juho halusi mennä liikuttamaan vainajaa, mutta pesumies ei tähän suostunut. Hän sanoi vanhojen kertoneen, että kuolevata ei saa liikuttaa, sillä muutoin kuolema keskeytyisi.
Juho Savolainen nosti kuitenkin Lassin jalkaa, josta seurasi ihmeellinen asia; kuolleeksi luultu Huttunen tointui ja heräsi täysin eloon. Näin tuli todistetuksi, että vanhan kansan viisaus piti paikkansa. Ellei Savolainen olisi ollut tottelematon ja uskonut pesumiehen kieltoa, olisi Huttunen saatettu haudata elävältä. Jälkeenpäin Lassi kertoi kuulleensa kaikki toimet, mutta ei pystynyt itse tekemään mitään ennen kuin Savolainen kosketti hänen jalkaansa.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Hei
VastaaPoistaTämä Lassi on ollut vaimoni mummun isoeno.
Suvussa on harvinaista motoneuronista hermostotautia, joten oliskohan sillä ollut jotain osuutta tapahtumiin jo tuolloin.
terv.
Pogostan Sauvo