Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.1.2010

Pöytyän kirkkoherra Matias

Pöytyän kirkkoherraksi vuonna 1707 nimitetty Matias Salinius oli syntynyt joskus 1670-luvun alussa Halikon lukkarina kuolleen Sigfrid Henrikssonin ja Elisabet Jöransdotterin perheeseen. Isä lähetti poikansa Turun katedraalikouluun maaliskuussa 1683. Oppilaitoksen kirjoihin hänet merkittiin latinalaiseen tyyliin nimellä Matthias Sigfridi Halickoens. Filius Aeditui.

Vajaan kymmenen vuoden pää
stä Matias kirjoitti itsensä ylioppilaaksi ja sai pappisvihkimyksen Turun hiippakunnassa marraskuun lopulla 1704. Tätä ennen hänet oli nimitetty Turun katedraalikoulun alimmaksi kollegaksi 1698 ja ylimmäksi 1701. Kirkkoherran viran saatuaan hänet mainitaan puhujana Turun pappeinkokouksessa 1708 ja saarnaajana 1726. Hän piti huolta pöytyäläisistä kolmenkymmenen vuoden ajan ja kuoli seurakuntalaisten rakastamana heinäkuussa 1737. Aika-ajoin Matiaksen työ oli hyvin vaivalloista, sillä hänellä oli vuosikausia vaivanaan eräs jukuripäinen pitäjänapulainen.

Vuonna 1705 Matias oli mennyt naimisiin Pöytyän edellisen kirkkoherran, Sigfrid Bergiuksen tyttären, Marian kanssa. Pariskunnan pojista Gabriel oli kirkkoherrana Uskelassa, Samuel kielenkääntäjänä Tukholmassa ja Mikael kappalaisena Yläneellä. Johan -niminen poika kävi Turun katedraalikoulua ja kuoli ennen ylioppilaaksi tuloaan.

Matiaksen ja Marian vävyjä olivat Mynämäen kirkkoherra Anders Lizelius, Yläneen kappalainen Simon sipelius ja Loimaan kappalainen Anders Wagnbeck. Lisäksi Antrean koulumestari Jakob Salinus saattoi olla jotain sukua Matiakselle, vaikkakaan ei välttämättä hänen oma poikansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...