analytics

Henrik ja Henrik Rosendahlit

Otsikko kertoo jo koko totuuden. Tänään saatte tottua pieneen löytöön, josta kiitos kuuluu nettituttavalleni R. Enbergille. Hän huomautti, että Warelius-taulustostani löytyvä Henrik Rosendahl (s. 1856 Suomusjärvellä) ei suinkaan ollut se saman niminen mies, joka meni naimisiin erään Elvina Vikstedtin kanssa Karjalohjalla.

Sen sijaan Elvinan nai vuonna 1860 Suomusjärvellä syntynyt Henrik Rosendahl, jonka vanhemmat olivat torppari Alexander Rosendahl ja vaimonsa Johanna Hagelberg. Jotain yhteistä miehillä tosin on - Alexanderin velipoika Adolf oli tuon neljä vuotta vanhemman Rosendahlin isä, joten Henrik ja Henrik olivat keskenään serkuksia.

Johanna Hagelbergin sukunimi pistää epäilemään, että hän voisi olla sukua Karjalohjan Lohjantaipaleen Hakalan talon jälkeläisille. Johanna syntyi Suomusjärven Nummijärven Uron talon torpassa 1828 ja hänen vanhempansa olivat Jacob Henrik H. ja vaimonsa Eeva Erkintytär Numberg. Vaikka HisKin avulla tekisi hakuja koko maasta, ei Jacob Henrikkiä löydy  Suomusjärven rippikirjaan 1826-1841 merkityllä syntymäpäivällä 23.2.1800. Koska on oletettavaa, että hän ei tullut Nummijärven Urolle mistään kovin kaukaa, on loogista tutkia lähialueen Hagelberg-nimisiä tarkemmin.

Jo aiemmin oli huomannut, että Perniössä asui kahtakin eri Hagelberg-sukua, jotka kummatkaan eivät olleet yhteydessä em. Hakalan taloon. Toinen näistä oli Haarlassa asunut säätyläisväki, kun taas Suomenkylässä, Koivistolla ja Tuohittu törmää sotilaisiin Johan ja Carl Hagelberg. Jälkimmäinen näistä sotilaista oli naimisissa erään Anna Stina Mikontyttären kanssa. Pariskunnalle syntyi vuosien 1796-1804 välillä kuusi lasta, joista yksi oli 23.2.1800 päivänvalon ensi kerran nähnyt Jakob Henrik. Toisaalta katraassa oli myös 8.2.1800 syntynyt Herman-poika. Onkin ilmeistä, että veljesten syntymäajat ovat sekoittuneet jossain vaiheessa, kenties paikkakunnalta muuton yhteydessä.

Jakob Henrik Hagelbergin puolison, Eeva Erkintytär Numbergin sukuperä selviää nopeammin. Hän syntyi 31.7.1798 Nummijärven kylässä sotilas Erik N:n ja tämän vaimon, Maria Yrjöntyttären kolmantena lapsena. Hänet kastettiin Karjalohjalla, pitäjässä mihin Nummijärvi vajaat sata vuotta myöhemmin siirrettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus