analytics

Silfverpatron -suvusta hiukan

Siuntion Tjusterbyn Grelsiä kutsutaan kahdessa aikalaismerkinnässä Greger eli Grels Jönsinpojaksi. Hän oli nimismies Siuntiolla ja mainittiin vuosina 1534, 1537 ja 1555. Hänen puolisonsa oli Margareta Andersintytär Boije, joka 1557 mainittiin leskenä hoitavan edesmenneen miehensä nimismiehenvirkaa ja eli vielä 1567. Heillä oli lapset:

1.    Hans Gregerinpoika oli nimismiehenä Siuntiossa, sai rälssikirjeen 1564 Siuntion Tjusterbyn Vesterbylle ja Siuntion Kanelbylle (?), suoritti rälssin asepalvelusta 1562, k. noin 1565. Pso. Anna Henrikintytär (Dönsbyn sukua).
2.    Göran Gregerinpoika, omisti äitinsä Pohjan Gennäsin, oli Juhana-herttuan hovipoika, ruots. småsven, 1562, sai 1577 rälssioikeuden yhdelle talolle Siuntion Tjusterbyssä.  Linnanvouti Räävelissä 1579, k. 1582.
3.    Anna Gregersdotter, 1.pso. rälssimies Erik Bertilsson, Gjös-sukua.

Hans Gregerinpojan jälkeläiset käyttivät nimiä Pihl vaakunan kypäräkoristeen mukaan; 3 nuolta; nuoli, ruots. pil, sekä Silfverpatron vaakunakuvion mukaan, 3 hopeista luotia; hopeapatruuna, ruots. silverpatron. Kirjallisuudessa kutsutaan sukua nimellä Silfverpatron. Myös Ruotsissa oli saman niminen suku, keskinäistä yhteyttä ei kuitenkaan ollut.
Kannattaa kuitenkin huomata, että suvun myöhempien polvien vaakuna muistuttaa peruskuvioltaan epäilyttävän paljon kantaäiti Margareta Boijen suvun vaakunaa ja Margaretan äidin isän Rötger Olofinpojan vaakunaa.
Kuvassa järjestyksessä vasemmalta oikealle; Margaretan äidinisän, Rötger Olofinpojan sinetti vuodelta 1490, Margaretan Boije-suvun vaakuna ja Silfverpatron-suvun vaakuna.

Kiitos taas kerran RR!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus