analytics

Hermolan Paholainen

Kotiseutu : Suomen kotiseutututkimuksen äänenkannattaja 1.11.1910

Nykyisin Salon kaupunkiin kuuluvien Suomusjärven ja Kiikalan pitäjien rajalla sijaitsee Hermolan talo. Sen läheisyydessä myös "Hermolan Vahakivi", josta paikallinen tarusto kertoo seuraavaa;

"Kerrran jättiläinen vihoissaan heitti suuren kiven, joka sattui putoamaan Kiikalan Yltäkylän Örsin Hermolaan, tasaiselle niitylle Suomusjärven rajalle, vaikka jättiläisen tarkoitus oli viskata se Anerio-järveen. Hermolan Vahakivi on arviolta 10 metriä korkea ja 40 metriä ympärysmitaltaan. Sinne on itse paholainen ottanut asuntonsa, kuten tiedetään. Jos joku sattuu yön aikaan kulkemaan kiven läheltä, sekoittaa paholainen pään, niin ettei koko yönä pääse pois kiven läheisyydestä, vaikka miten koettaisi kulkea. Monet kymmenet ihmiset ovat siellä koko yön harhailleet.

Taru kertoo Yltäkylän Kriipin isännän ajelleen siellä koko yön paholaisen kanssa kilpaa. Kylässä kuultiin Kriipin ääni, joka huusi yhtämittaa "Hoo!" Aamulla hän pääsi kotiin ja kertoi paholaisella olleen niin suuren pään kuin niittyladon ja silmät kuin porsliinilautaset. Monta kerrotaan Vahakiveltä löydetyn kuolleena.

Suomusjärven puolella rajaa kerrotaan Vahakivellä asuneen Hermolan-Taatan. Kerran eräänä varhaisena syysaamuna näki Ali-Hintan isäntä Hermolan-Taatan ajavan rattailla kovaa vauhtia pitkin Aneriojärveä. Ali-Hintan talo sijaitsi silloin järven rannalla. Isäntä kutsui Taatan sisälle kahvia juomaan, mutta tähän ei Taatan aika antanut myöten, sillä hänellä oli kova kiire. Kun isäntä kysyi, mihin hän sellaisella kiirellä matkusti, sai hän tietää, että Hermolan Taata oli matkalla Lohjan markkinoille. Taata yritti ehtiä peittämään erästä hevonsenpattia ennen kaupantekoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus