Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

25.12.2012

Joulupäivän lapsi

Joulupäivänä syntyneitä ei omasta tiedostostani yllättäen löytynyt kovinkaan montaa. Sekä jouluaattona että varsinkin Tapaninpäivänä päivänvalon tai vähintäänkin saunan hämäryyden ensi kerran nähneitä olikin sitten jo enemmän. Ehkäpä varsinaista Joulupäivää ei katsottu soveliaaksi synnytyspäiväksi...

Joka tapauksessa ainakin yksi Joulupäivän lapsi syntyi tasan 150 vuotta sitten, 25.12.1862. Hän oli Karjalohjan Katteluksen renkinä tuolloin olleen David Forströmin ja vaimonsa Henrika Sofia Åmansin järjestyksessä kolmas pienokainen, jolle annettiin etunimet Carl Gustaf. Hänen vanhempia sisaruksia olivat reilut pari vuotta aikaisemmin syntynyt Ida Sofia sekä 1857 kastettu Amanda Karolina.

Isä David oli kotoisin Nummen Järvenpään kylän Uotilasta, missä hänen isänsä Elias Forström oli ollut muonatorpparina poikansa syntymän aikaan vuonna 1830. Davidin äiti oli Maja Lisa Eliasdotter, joka oli kotoisin Suomusjärven Kettulan kylän Ällipään talosta. Elias Forströmin ehti muonatorpparin töiden lisäksi kunnostautua hatuntekijänä.

Henrika Sofian vanhemmat olivat Lohjan Koikkalan talon muonatorppari Johan Åman ja vaimonsa Ulrika Färm. Johan oli kotoisin Nummen Oinolasta, missä hänen isänsä, reserviläinen Thomas Åhman asusteli 1790-luvulla. Ulrikan isä oli puolestaan Vihdin Pääkslahdessa asunut sotilas Henrik Färm.

Tällä Joulupäivän Carl Gustaf Forströmillä ei ensi katsomalta ollut mitään tekemistä omien sukujuurieni tai muiden tutkimieni perheiden kanssa. Mutta taas kerran jouduin toteamaan, että Karjalohjalla asuneita henkilöitä on hyvin vaikea jättää tiedoston ulkopuolella. Carl Gustafin isänäiti oli siis em. Maja Lisa Eliasdotter Suomusjärven Ällipäästä. Maja Lisan isänäiti, Anna Jacobsdotter oli kotoisin Suomusjärven Salitun kylän Härjän rusthollista. Annan äiti, rusthollari Jacobin vaimo Brita oli syntynyt Kiskon Hongiston rusthollissa. Tästä pääsemme sitten siihen tosiasiaan, että Britan äidinisä oli Kiskon Leilän rusthollari Casper Lunden. Viimeksi mainittu edusti von Lund -sukua, joka oli tullut maahamme Ruotsista 1600-luvun alussa ja josta olen kirjoitellut monen monta kertaa. Joulupäivä siis ohjasi minut vielä yhden uuden, mielenkiintoisen henkilön luokse - jos kohta hän ei itselleni sukua olekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...