Sammatin Haarjärven Paikkarin talon torpparina oli viimeistään 1880-luvun alussa Kuusamossa syntynyt Elias Heikinpoika Hänninen. Hänen vanhempansa olivat Lämsän kylässä asuneet talollinen Heikki Hänninen l. Niskala ja vaimonsa Dorde. Elias Hännisen vaimo oli Suomusjärven Kettulan kylän Pyölin torpparin, Esaias Juhonpojan tytär Matilda, jonka äiti oli Kustava Kustaantytär. Elias ja Matilda asuivat ensin Pyölillä sulhasen saadessa leipää perheelleen muonatorpparin töissä. Tätä ennen Elias oli ehtinyt olla jo hetken aikaa Sammatin Vanhatalossa muonatorpparina tultuaan paikkakunnalle vuonna 1864.
Pariskunta vihittiin ajalle tyypilliseen tapaan morsiamen kotiseurakunnassa eli tässä tapauksessa Suomusjärvellä. Siellä myös syntyi heidän esikoisena Hilma Loviisa elokuussa 1868. Elias Hänninen oli itse syntynyt vuonna 1832 ja Matilda 1845. Matilda menehtyi loppukeväästä 1888 ja seuraavana vuonna Elias vei vihille Karjaalta kotoisin olleen Katariina Loviisa Nikanderin. Tosin morsiamen syntymätietoja ei tuntuisi löytyvän ao. pitäjästä. Joka tapauksessa tästä liitosta syntyi tytär Karoliina Vilhelmiina isän ollessa jo 58 vuoden ikäinen.
Tässä välissä Hänninen oli luopunut Haarjärven torpastaan ja muuttanut Sammatin kirkon läheisyyteen Uudentalon maille pitämään maakauppaa. Taloudessa häntä avusti 1890-luvulla piika Alma Aliina Hartzell, joka oli syntynyt Uudessatalossa tarkka-ampuja Kristofferin Hartzellin nuorimpana lapsena. Alma oli vain 13-vuotias tullessaan Hännisten piiaksi.
Iän karttuessa päätti Elias Hänninen luopua sinänsä hyvällä ja keskeisellä paikalla sijainneesta kaupastaan. Vuoden 1899 alussa hän ilmoitteli lehdissä myyvänsä kauppapuotinsa sekä siihen liittyvät asuinhuoneet, makasiinin, liiterin tallin ja joukon muita rakennuksia. Asunnossa oli neljä huonetta, kun taas puoti käsitti kamarin ja kyökin itse liiketilan lisäksi.
Vain kolmea vuotta myöhemmin Elias Hänninen kuoli 70 vuoden, viiden kuukauden ja 10 päivän vanhana, kuten kuolinilmoituksessa muistettiin tarkasti kertoa. Häntä jäivät kaipaamaan leski Loviisa, yksi tytär sekä veli muiden sukulaisten ja tuttavien lisäksi.
Loviisa Nikanderin myöhemmistä vaiheista löytyy pieni maininta alkuvuodelta 1909, kun leskivaimo palkittiin Maanviljelystoimikunnan toimesta hänen miehensä toimittamasta kuhan istutuksesta Enäjärveen.
Hännisen tytär Hilma Loviisa meni 1886 naimisiin Haarjärven Katavan talon vuokraajan pojan, Gustaf Henrik Salon kanssa. Heillä oli ainakin yksi tytär, Hulda Aleksandra. Karoliina Vilhelmiina lienee sitten kuollut ennen isäänsä, koska kuolinilmoituksessa mainitaan vain yksi tytär.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
-
Suku Forumilla esitettiin kysymys koskien Suomusjärven Taipaleen kylän Falkin taloa. Eräs kaukainen serkkupoikani, ratsumestar Krister Thauv...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti