Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

17.12.2012

Maaherra Broberg kadoksissa


T. Miettinen esitti Facebookissa mielenkiintoisen kommentin. Turun ja Porin läänin maaherrana vuosina 1828-1831 ollutta Adolf Brobergia ei mainita oikein missään. Hänestä tiedetään vain syntymä- ja kuolinajat (1771-1849) ilman paikkakuntia.

Avuksi tulee Kansalliskirjasta, jonka sanomalehtiarkistosta selviää nopeasti kyseisen herran kuolleen Lapinjärven Rudomin kylän Helgan talossa 4.2.1849. Kuolinsyyksi on merkitty vanhuus, sillä Johan Adolf Broberg oli jo 78 vuoden ikäinen. Haudattujen luettelosta saamme myös tietää, että hän oli naimaton. Samassa talossa oli asunut myös herra Brobergin sisko Fredrika Lovisa Wilhelmina (s. 1781) sekä "stabs capitain" Adolf Wilhelm Broberg (s. 1813). Edelleen samalla rippikirjasivulla mainitaan "demoiselle Fredrika Sofia Carlsson / Broberg (s. 1804).

Lisäksi Johan Adolf Brobergin syntymäajaksi tarkentuu 26.9.1770. Valitettavasti yhdenkään henkilön kohdalla ei mainita syntymäpaikkaa.

Ylioppilasmatrikkelista löytyy seuraava vihje eli aviottomana lapsena Ruotsinpyhtäällä syntynyt Karl Gustaf Broberg (10.12.1799), jonka isäksi kerrotaan kuvernööri ja eversti Johan Adolf Ulrik Jakob Broberg.

Mutta siihen jäljet sitten käytettävissä olleen aikataulun puitteissa loppuvatkin...toivottavasti joku haluaa etsiä loput!


Lisäys; 


Helgaksella mainittu Fredrika Sofia oli syntynyt Lapinjärvellä ja hänen äitinsä oli Anna Margareta Yrman, sama nainen, joka synnytti myös em. Karl Gustaf Brobergin. Samoin vuoden 1813 Adolf Wilhelmin äiti oli taloudenhoitajan nimikkeellä työskennellyt Yrman. Voisi äkkiseltään ajatella, että kaikkien aviottomien lasten isä oli sitten nimenomaan Johan Adolf Ulrik Jakob Broberg. Tämä oli siis maaherramme koko etunimisarja.


Rudumin Helgaksen tilalla asui jo 1810-luvulla eversti Carl Philip Anton Broberg (s. 1766), joka kuoli 1813. Hän kuului ruotsalaiseen aatelissukuun Broberger, joka introdusoitiin ritarihuoneelle numerolla 2192. Hänen isänsä oli Suomessa 1788-1790 sotinut Johan Fredrik Broberg, jonka vaimo oli Elisabeth Augusta von Dechou. Johan Fredrikin toinen poika oli Axel Ehrenreich Gustaf, joka syntyi 1772. Hänkin yleni nopeasti korkea-arvoiseen asemaan Ruotsin armeijassa. Luultavasti maaherramme oli sitten näiden kahden herran veli. Edelleenkin syntymäpaikat jäävät kaikkien näiden sotilasherrojen osalta tuntemattomiksi. Kokonaan toinen blogijutun aihe voisi olla maaherra, jolla oli peräti kolme aviotonta lasta saman naisen kanssa!


2 kommenttia:

  1. Meinasin aloittaa oman postauksen, mutta kopsaan kumminkin tähän:
    "Finlands Allmänna Tidning 24.2.1845 sisältää sukututkijalle mieluisen ilmoituksen, jossa selvitellään... sukulaisuussuhteita. Neiti Fredrique Charlotte von Fieandt oli tehnyt testamenttinsa 20.5.1844. Perillisten joukossa on Mademoiselle Fredr. S. Carlsson, joka on samalla rippikirjan sivulla kuin Adolf elämänsä lopussa, sekä "Stabs-Capitainen C. G. Broberg", "Lieutenanten A. W. Broberg" ja maaherra Adolf Broberg, joka paljastuu testamentin tekijän äidin veljeksi eli enoksi."

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas kerran Kaisa,

    Viestisi tuli vain muutama minuutti sen jälkeen, kun olin tehnyt tuon punaiselle präntätyn täydennyksen.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...