analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Kirkkoherran langenneet pojat
Kiikalan Digiarkistoon tallennettujen rippikirjojen välistä löytyy Lappeenrannan Työvankilassa vuonna 1895 allekirjoitettu Papinkirja. Dokumentin vahvisti virkansa puolesta vt. saarnaaja Karl Mikael Mellberg.
Papinkirja kertoo meille, että Varsinais-Suomen Kiikalasta kotoisin ollut Johan Joel Emil Ferdinand Linderman toimitettiin vankilaan 24.11.1894 "löysyyden" takia. Toisin sanoen mies oli irtolainen tai nykytermein kaunisteltuna asunnoton. Muutaman kuukauden rangaistuksen jälkeen hänet vapautettiin palaamaan kotikonnuilleen 24.7.1895.
Kristinoppia Linderman käsitti välttävästi eikä hän toisaalta ollut käynyt ehtoollisella koko vankila-aikana. Käytös oli ilmeisesti ollut hyväksyttävän rajoissa, koska Mellbergin luonnehtii miehen "käyttäneen itsensä ilman suurempaa moitetta".
Kiikalassa Johan Joel Emil Ferdinand asui pitäjän nimikylässä ja rippikirjan 1889-1898 mukaan hän oli syntynyt samassa seurakunnassa 3.4.1843. Hän ei löydä Kiikalan kastettujen kirjasta huhtikuun kohdalta, mutta eipä hätää; poikasen kaste kirjattiin kyseisen vuoden viimeisenä merkintänä oman isän toimesta. Johan Joelin isä Johan Linderman oli Kiikalan kirkkoherrana vuosina 1837-1853. Äiti puolestaan oli Lemlandin kirkkoherrana kuolleen Gustaf Hjerpen tytär Kristina Charlotta Amelia.Kummeiksi kirkkoherra Linderman oli koonnut lukuisia säätyläisiä, joista mainittakoon hovioikeudenneuvos Carl Edvard Gadd, kamreeri Carl Gustaf von Bonsdorff ja kirkkoherra Joel Christian Grahn. Viimeksi mainitun toimipaikkana oli Halikon seurakunta.
Johan Joelin veli Karl Gustaf Lennart pääsi ylioppilaaksi jo 1851 työskennellen sen jälkeen postijohtokunnassa, senaatin yleisen kanslian kopistina sekä Suomen Pankin Pietarin konttorin kirjurina sekä kassanhoitajana. Lupaava työura päättyi ikävälää tavalla, kun Karl Gustaf Lennart Linderman erotettiin viimeksi mainitusta tehtävästä kassavajeen takia.
Omena ei pudonnut siis kauas puusta, kun Johan Joel 1894 kärrättiin irtolaisena Lappeenrannan vankilaan. Hyvä syntyperä ja arvokas kummikatras eivät auttaneet mierontielle joutuneita nuorukaisia, joista vanhempi, Karl Gustaf Lennart kuoli jo 1886. Vaimonsa Sofia Hallonbladin oli tuoni korjannut jo edellisenä vuonna.
Johan Joelin kohtaloksi tuli kuolla hyvin dramaattisella tavalla. Helmikuun 12. päivänä 1909 saapui Theodor af Reethin asianajotoimistoon Hämeenlinnassa eräs vanhanpuoleinen mies. Muukalainen ehti kysyä "onko pormestari kotona", mutta kaatui heti sen jälkeen tajuttomana lattialle. Toimiston väki toimitti miehen välittömästi kaupunginlääkärille ja tämän ollessa poissa kotoaan, suoraan lääninsairaalaan. Matkalla mies kuitenkin menehtyi.
Vainajan taskusta löydettiin mainetodistus, jonka mukaan hän oli kirjuri Johan Joel Emil Ferdinand Linderman, Kiikalan entisen kirkkoherran poika, syntynyt 1843.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Vanhoista käräjäkirjoista voi joskus löytää jopa sukupuita! Yksi näistä tapauksista on Viitasaarella noin vuonna 1827 kuolleen pitäjänsuuta...
-
Todennäköisyys sille, että kaksi Suomessa syntynyttä suomalaista on biologista sukua keskenään, riippuu siitä, mitä tarkoitetaan "biolo...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti