Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

1.1.2014

Daniel Victor Lauren

Turun Yhteisen seurakunnan rippikirja 1854-1860 (I Aa3:5), sivu 719
Suku Forumilla tiedusteltiin, kuka oli "qvarnbokhållare" Daniel Victor Lauren. Tämä kyseinen herra oli parikin kertaa naimisissa ja ensimmäisen avioliiton löytyy Turun suomalaisen seurakunnan historiakirjoista syyskuulta 1859. Vihkimerkinnän mukaan mies työskenteli seppäkisällinä tuohon aikaan. Anna Vilhelmiina Grönroos oli sitten morsiamen nimi.

Daniel Victorin on siis täytynyt karkeasti arvioiden syntyä ennen vuotta 1840. Edes koko Suomen HisKi -haulla ei moista Laurenia löydy mistään. Hänen isänsä ei todennäköisesti käyttänyt samaa sukunimeä tai sitten hän syntyi sellaisessa seurakunnassa, josta HisKissä ei ole tietoa. Huolimatta pitkästä, hyvin pitkästä tauosta HisKin päivityksissä, on tämä aputyökalu kuitenkin niin täydellinen, että Daniel Victorin löytämiseen täytyy käyttää muita konsteja.

Turun kaupungin rippikirjat ovat tavattoman laajat ja monipolviset. HisKin vihittyjen tiedot eivät kerro mitään tarkempaa seppäkisällin asuinpaikasta. Turku oli jaettu kortteleihin ja taloihin. Ilman näitä faktoja on käytävä läpi satoja sivuja rippikirjoja, joka tietysti on lähes mahdotonta käytännön tasolla.

Mieleeni juolahti, että alkuperäisissä vihittyjen luetteloissa voisi olla enemmän tietoja. Digiarkistosta ei löytynyt näitä dokumentteja, mutta sen sijaan saatavilla oli kuulutusluetteloita. Niistä pariskunta Lauren/Grönroos löytyikin sutjakkaasti ja mikä parasta, molemmille oli merkitty perään kryptiset numerosarjat. Daniel Victorin kohdalla luki "2.7.1". Toisin sanoen hän asui toinen kaupunginosan seitsemännen korttelin talossa numero yksi.

Seuraava vaihe oli hyödyntää Digitaaliarkistoon tehtyä hakemistoa, jonka avulla Turun Yhteisen seurakunnan vuosien 1854-1860 rippikirjasta pienen selailun jälkeen löytyi oikea sivu. Sen perusteella Daniel Victor Lauren syntyi 4.9.1836 Sauvossa.

Jotta en tekisi tästä tarinasta enää tarpeettomasti pidempää, totean vain sen tosiseikan, että miehen syntymäkuukausi on jonkun muuton yhteydessä muuttunut hieman. Todellisuudessa Daniel Victor syntyi Sauvon Louhelassa (Birkkärr) verotalossa isäntä Daniel Michelssonin ja Maja Stina Johansdotterin kolmantena lapsena. Kodistaan mies muutti Turkuun 10.10.1856. Rippikirjan muuttomerkinnän vuosiluvun viimeinen numero on hieman epäselvä, joten muutto saattoi tapahtua jo vuotta paria aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...