Linnojen panimot
Monissa keskiaikaisissa linnoissa oli oma panimo varmistamassa
jatkuvan oluen saannin. Raaseporin linnassa panimo sijaitsi päälinnan
länsisiiven pohjoispäässä. Se oli varustettu suurella, jopa 12 tynnyrin (noin
1500 litraa) vetoisella muuratulla pannulla, joka oli jatkuvasti käytössä.
Vertaillessa Raaseporin panimon kokoa muihin linnanpanimoihin, Hämeen linnassa
oli vuonna 1548 seitsemän tynnyrin vetoinen pannu. Oluen raaka-aineina
käytettiin maltaita – usein idätettyjä viljanjyviä – ja humalaa. Hämeen linnassa
osattiin jopa mallasviljely itse.
Oluenpano oli monivaiheinen prosessi, johon kuului mäskin
valmistus kuumentamalla ja keittämällä, vierteen siivilöinti, humalan ja hiivan
lisäys sekä esi- ja loppukäyminen, joka saattoi kestää jopa 2-6 kuukautta
olutlaadusta riippuen.
Olut eri asukasryhmien juomana ja ravintona
Olut oli merkittävä ravinnon ja energian lähde linnan
asukkaille. Se oli usein myös turvallisempi juomavaihtoehto kuin vesi, sillä
keittäminen tappoi haitallisia mikrobeja. Keskiaikainen yhteiskunta oli
hierarkkinen, ja tämä näkyi myös olutvalikoimassa. Linnassa tuotettiin eri
vahvuisia oluita eri sosiaaliluokille:
●
Herrainolut (herreöl) oli parasta,
valmistettu runsaalla humalalla ja maltailla.
●
Voudinolut (fogdeöl) oli toiseksi parasta.
●
Soinienolut (svenneöl) oli asemiesille ja
suurelle osalle linnan väestä.
●
Kalja (spisöl) oli halvinta ja
kevyintä, sisältäen juuri sen verran alkoholia, että se säilyi, ja tarjosi
nesteytystä ilman voimakasta päihdyttävää vaikutusta. Kaljaa nautittiin
yleisesti jopa lasten keskuudessa.
Raaseporin linnan
voudintilit kertovat, että vuonna 1540 linnassa kulutettiin yhteensä noin 325
tynnyriä olutta, eli lähes tynnyrillinen päivässä. Esimerkiksi neljä nihtiä
(vartijaa) sai vuonna 1541 viikoittain yhden tynnyrin soinienolutta, mikä
tarkoitti noin 4–4,5 litraa olutta per henkilö päivässä – tämä vastasi tuon
ajan normaalia kulutusta.
Hämeen linnassa oluen tuotanto oli myös huomattavaa, keskimäärin
30 tynnyriä viikossa.
Olutvarastojen sortuminen Raaseporissa
Raaseporin linnassa oluttynnyreitä säilytettiin kellareissa,
todennäköisesti päälinnan eteläsiiven holvatuissa tiloissa. Vuonna 1558,
keväällä, tapahtui katastrofi: linnan olutkellarien katto sortui. Tämän
seurauksena yli 30 tynnyriä linnan parhaimpia oluita ja etikkaa valui hukkaan.
Joukossa oli 7 tynnyrillistä herrainolutta, 23 tynnyrillistä voudinolutta ja
2,5 tynnyrillistä etikkaa. Tämä onnettomuus oli merkittävä isku, ja se joudutti
Raaseporin linnan lopullista hylkäämistä ja uuden kuninkaankartanon perustamista
Tammisaareen.
Kuten Raaseporin esimerkki osoittaa, olut oli elintärkeä osa
keskiajan linnojen arkea Suomessa – sekä ruokapöydässä että linnan taloudessa.
Se ei ainoastaan sammuttanut janoa, vaan ylläpiti linnaväen työkykyä ja
hyvinvointia vuosisatojen ajan.
Lähteet:
●
Haggrén, Georg.
"KUN LINNAN OLUTKELLARI SORTUI... RAASEPORI ANNO DOMINI 1558"
(PDF-dokumentti)
●
"Ale -
Wikipedia"
●
"The
trade in beer to medieval Scandinavia"
●
"Finnish alcohol
culture - Wikipedia"
●
"What
were the common drinks consumed by men during medieval times? - Quora"
●
"How
much beer did medieval peasants drink daily? - Quora"
●
"Turku
Castle: Finland's Most Important Historic Site - The Hidden North"
●
"Fish
the primary source of nutrition in medieval Northern Ostrobothnia, a recent
study reveals | Finnish Museum of Natural History1 - University of Helsinki"
● "The Economy of Food : Tracing food
production and consumption in the Castles of Kastelholm and Raseborg from the
14th to 16th centuries.2 - Helda - University of Helsinki"
.png)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti