analytics

Eräs Boije af Gennäs

Yksi Ruotsin valtakunnan mahtavimmista miehistä 1500-luvun lopulla oli Pohjan pitäjässä asunut valtaneuvos Jöran Boije af Gennäs. Lisänimensä hän sai vaimonsa kautta haltuunsa tulleesta maatilastaan, Pohjan pitäjän Degersjön järven rannalla sijainneesta Gennäsistä. Jöran Boije oli Ruotsin lähettiläänä Ranskassa jo 26 vuoden iässä, otti osaa herttuoiden kapinaan kuningas Eerik XIV vastaan 1568 ja kunnostautui Juhana III:n aikaan sodissa Virossa sekä Inkerinmaalla.

Vuodesta 1592 lähtien Jöran Boije olikin Viron käskynhaltijana ja vaikka hän kuuluikin Juhanan ankaran vastustajan, Sigismundin puolueeseen, selvisi hän vähemmällä kuin päänsä menettäneet Suomen puolella asuneet aateliset. Rangaistuksena Boije joutui luopumaan monista viroistaan ja läänityksistään. Vuoden 1595 paikkeilla hän oli jo Moskovassa allekirjoittamassa Täyssinän rauhansopimusta, jonka alkuperäisteksti ja erinomainen suomennos löytyvät Paul Kruhsen hienoilta kotisivuilta.

Jöran Boije korotettiin valtaneuvokseksi 1602 ja Täyssinän rauhan lisäksi hän neuvotteli monista muistakin asioista Venäjän ja Ruotsin välillä. Esimerkiksi vuonna 1613 Boije oli Viipurissa, kun novgorodilaiset tunnustivat herttua Kaarle Filipin Venäjän tsaariksi. Etelä-Suomen laamannina Jöran Boije af Gennäs toimi 1583-99 ja uudelleen 1602-17.

Sukutilalle Degersjön rannalle rakennettiin 1500-luvun aikana kivinen herraskartano, jonka kellarikerrokset ovat osin säilyneet nykyisen Gennäsin päärakennuksen perustuksina. Suomen Muinaistieteellisen seuran retkikunta kävi paikan päällä 1870-luvun alussa ja laati tuolloin oheisen piirustuksen kellareista.
Boije -sukua ei Gennäsissä ole asunut enää aikoihin. Viimeisin Pohjan rippikirjoista löytyvä suvun jäsen oli everstiluutnantti Karl Klickin puoliso Märta Christina Boije, joka kuoli vuodenvaihteessa 1749/50. Tosin Karl Klickin kotikartano oli Tammisaaressa sijainnut Gullö, mutta ilmeisesti perhe asui Gennäsissä.

Pohjan kunnan toimeksiannosta Mikroliitti Oy tutki kartanon ympäristöä vuoden 2004 aikana. Tuloksista voi lukea yrityksen kotisivuilta löytyvästä tutkimuskertomuksesta.

Kartano on nykyisin yksityisomistuksessa, joten siellä ei voi vierailla. Jöran Boije af Gennäsin kaikkien elossa olevien jälkeläisten vierailu paikan päällä vaatisikin melkoisia järjestelyitä - heitä on nimittäin tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia.

2 kommenttia:

  1. Oliko vuonna 1592 Sigismund isänsä Juhanan ankara vastustaja vai setänsä Kaarle-herttuan?

    VastaaPoista
  2. Taisi sentään olla setänsä vastustaja!!!

    Mukavaa, kun joku lukee ja huomaa erheet :)

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus