Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.2.2008

Oletko sukua pyhimykselle?

Ruotsalaisen pyhimyksen, Pyhän Birgitan isä Birger Persson oli ollut ensin naimisissa erään Kristina Johansdotterin kanssa, joka oli Elofssönernas -sukua. Tästä aviosta ei ilmeisesti ollut lapsia. Kristinan kuoltua meni Birger naimisiin Ruotsin kuninkaalliseen Folkunga-sukuun kuuluneen Ingeborg Bengtsdotterin kanssa. Birgerille ja Ingeborgille syntyi ensin viisi lasta, joista kaikki kuolivat nuorina. Nuorimmaisina syntyneet Katarina ja Birgitta sen sijaan elivät aikuiseksi.

Sisarukset päätyivät naimisiin kahden veljeksen kanssa. Gudmar Magnusson Loholmin pojat Ulf ja Magnus veivät siskokset vihille. Birgitta oli naimisiin mennessään ainoastaan 13-vuotias, mutta ensimmäinen lapsi perheeseen syntyi vasta kolmen vuoden päästä. Harva tulee ajatelleeksi Pyhästä Birgitasta puhuttaessa, että hän oli myös peräti kahdeksan lapsen äiti. Viimeisimmän lapsen syntymä uhkasi myös äidin henkeä, mutta katolisen kirkon onneksi Birgitta toipui täysin lapsivuoteen koettelemuksista.

Ulfin ja Birgitan lapset syntymä- ja kuolinvuosien kera;


Märta Ulfsdotter 1319 - 1399
Gudmar Ulfsson 1322 - 1332
Karl Ulfsson 1327 - 1372
Ingeborg Ulfsdotter 1329 - 1349
Katarina Ulfsdotter 1331 - 1381
Birger Ulfsson 1333 - 1391
Bengt Ulfsson 1335 - 1346
Cecilia Ulfsdotter 1337 - 1399

Kaikki lapset syntyivät Ulvåsan kartanossa, joka oli puoliso Ulfin kotitila. Vielä nykyisin on Ulfin kotitalosta jäljellä muutamia kellarikerroksen osia sekä valleja. Tämän hetkinen päärakennus on 1700-luvulta, joskin sen vanhimmat osat lienevät 1500-luvun loppuvuosilta.

Birgitan äidinisästä lähtevä sukutaulusto johtaa meidät keskiajan Ruotsista aina 1900-luvun alkuun mm. Karjalohjalle ja Yhdysvaltoihin. Taulustosta puuttuvat tietoisesti ne monet aatelissuvut, joista löytyy useitakin julkaisuja tunnetuissa sukukirjoissa. Tämän tauluston alkupuoli voi olla virheellinen joiltain osin, joten en suosittele sen varauksetonta kopioimista omiin tiedostoihisi.
Kuvassa vasemmalla ylhäällä Pyhä Birgitta, oikealla hänen vanhempansa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...