Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.2.2008

Eeva Joenpelto palkinto lopetettiin

Lohjan kaupunki on päättänyt lopettaa Eeva Joenpellon kansainvälisen kirjallisuuspalkinnon. Tätä palkintoa jaettiin kolmen vuoden välein aina 1980-luvulta lähtien. Ensimmäisenä palkittiin virolainen Jaan Kross vuonna 1988. Viimeiseksi palkinnon saajaksi jäi norjalainen Herbjorg Wassmo, jolle se annettiin 2004. Samana vuonna kuoli myös kirjailija Joenpelto.

Eeva Joenpellon vahvinta alaa olivat erinomaiset terävät luonne- ja paikkakuntakuvaukset. Vuodesta 1974 lähtien Joenpelto kirjoitti neliosaista teossarjaa, joka kuvasi hänen kotiseutuaan, läntistä Uuttamaata ja ennen kaikkea Lohjan tuolloista kauppalaa. Tarina alkaa kansalaissodasta ja kulkee läpi pulakauden, lapuanliikkeen ja sotien jälkeisen maanalaisen kommunismin sekä talouspulan. Sarjan kirjoja olivat "Vetää kaikista ovista", "Kuin kekäle kädessä", "Sataa suolaista vettä" sekä 1980 ilmestynyt "Eteisiin ja kynnyksille".

Joenpellolle sukutaustan tunteminen auttaa ymmärtämään hänen suurta mielenkiintoaan tuohon seutuun. Hänen esivanhempansa löytyvät Lohjalta ja sen lähipitäjistä aina viidenteen ja kuudenteen sukupolveen saakka. Muutamia "geenivirtoja" on tullut myös nykyisen Salon kaupungin tienoilta. Äidinäiti Amanda Rosendahlin vanhemmista ei ole toistaiseksi itselläni selvää tietoa. Todennäköisesti tämän "muurarintyttären Heijalan kylästä Nummelta" isä oli Helsingissä jo 1840-luvulla vaikuttanut muurarinkisälli Johan Gustaf R., jonka puoliso oli kotoisin Heijalasta.

Alla olevaa kuvaa klikkaamalla saat sen näkyviin suurempana!


kaavio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...