analytics

Kuka oli Gabriel Matsson Uskelasta?

Sarjassa historian hämäryyteen katoavat esivanhemmat on vuorossa Uskelan Isokylän Hannulan talon Kankareen torpassa vuosina 1811-1817 asunut Gabriel Matsson, joka oli naimisissa Kaisa Johansdotterin kanssa (vihitty 1811). Kaisan ensimmäinen puoliso oli ollut reserviläinen Mats Hägg, joka oli ollut samalla Kankareen edellinen torppari.

Matsin ja Kaisan vanhemmat ovat tiedossa, mutta Gabrielista ei Uskelan rippikirja osaa kertoa edes
syntymävuotta. Rippikirjaan hänet on merkitty syntyneeksi Uskelassa ja pitäjän haudattujen luettelon mukaan Gabriel kuoli 42 vuoden iässä keväällä 1817. Täten hän olisi syntynyt vuoden 1775 paikkeilla.

Uskelan, Salon ja Perttelin kastetuista ei kuitenkaan löydy vuosien 1774-1776 väliltä ketään sopivaa henkilöä Gabrielin saappaita täyttämään. Salossa tosin syntyy juuri vuonna 1775 kaksikin tuon nimistä lasta Mats -nimiselle isännälle. Toinen näistä lapsista kuolee vuoden ikäisenä ja toinen menee tahollaan naimisiin. Vihittyjen luetteloon merkitty "bägge i från Storby" ei sekään auta pitkälle. Kaiken lisäksi ratkaisevalta vuodelta 1811 ei ole olemassa Uskelan rippikirjoja. Edellinen kirja päättyy vuoteen 1809 ja seuraava alkaa 1812.

Tuosta ensin mainitusta kirjasta löytyy hieman lisätietoja hänen vaiheistaan. Isokylän Kupilan renkinä työskentelevän Gabrielin kohdalle on merkitty seuraavaa "förlofvad med Maja Stina Mattsdr ifr Haliko". Toisin sanoen renkimies on tuolloin lupautunut menemään vihille Halikossa asuneen Maja Stinan kanssa. Tällä naisella on pari aviotonta lasta ja kihlaus Gabrielin kanssa purkautuu, koska hänet lopulta vihitään muonamies Mats Matssonin kanssa.

Vuosien 1812-1818 rippikirjassa Gabriel Matsson mainitaan edelleen Kupilan talossa ja tuolloin hän poistuu sieltä merkinnällä "är gift med Häggs enka Caisa i Storby". Tämä siis täsmää edellä esitetyn kanssa, mutta tässäkään yhteydessä Gabrielille ei anneta syntymäaikaa.

Yksi keino kyseisen miehen sukuperän selvittämiseen olisi hänen ainoan lapsensa kummilistan tutkiminen. Kummeiksi pyrittiin saamaan paitsi paikkakunnan säätyläisiä tai pappisväkeä, niin myös omia sukulaisia ja kylän talollisia. Näin joku Gabrielin sukulainen voisi putkahtaa esiin. Tämä työ on edelleen tekemättä, vaikka Gabrielin sinänsä löysin jo 1980-luvun lopulla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus