analytics

Jättiläisämmä

Kiskon pitäjän Kurkelan kylästä kerrotaan seuraavaa tarinaa;

Kurkelan kylässä, saman nimellisen järven rannassa, tavataan pieni kaunis hietakumpu. Sen synnystä löytyy kansassa seuraava tarina. Mainitun järven seutuvilla asui muinen "jättiläisämmä" poikansa kanssa. Kuinka lieneekään niin onnettomasti käynyt, että poika putosi järveen ja hukkui.

Ämmä turhaan etsittyään kotvasen uponnutta poikaansa, suuttui siitä niin, että päätti täyttää koko järven hiedalla. Hän meni kauas nummelle, kokosi hietaa helmansa täyteen, vaan järven rantaan päästyänsä helmansa repesi ja hieta juoksi ulos.Noin huonon onnen seuraamana, jätti ämmä koko aikeensa ja lähti matkaansa. Sillä tavalla syntyi edellä mainittu hietakumpu.

Taru on taru ja pysyy taruna, vaan ihmeellistä kuitenkin on millä tavalla se hietakumpu on siihen muodostunut, sitä kun ympäröitsee joka puolelta aivan saviperäinen maa. Vieläpä sanottiin, ettei ole paria virstaa likempänä nummea missä sellaista hietaa löytyisi.

Mainitaanpa samassa nummessa löytyvän vielä syvennys, josta muka jättiläisämmä oli sen hiedan tuonut. Jos muinaiset asukkaat olisivat jonkunmoista tarkoitusta varten sitä siihen kulettaneet, niin olisi siitä pitänyt löytymän jotain muinaiskalua, koska siitä on kuletettu hietaa kaikenmoisiin tarpeisiin......


2 kommenttia:

  1. Someron Pitkäjärveltä kerrotaan täsmälleen samaa tarinaa. Siellä Pitkäjärveen pistää Napinniemi-niminen niemi, joka on maaperältään soraa ja läheisessä Kankaannummessa, joka myös on soramaata on vastaavasti isoja kuoppia. Herman Jakala kirjoitti tarinan ylös ja se julkaistiin Kotiseutu-lehdessä joskus 1900-luvun alussa. Myös Someron murrekirjassa on sama tarina.

    Toinen useaan pitäjään sijoitettu kertomushan on tunnetusti tarina siitä, miten venäjältä meinasivat herrat loppua kun keisari oli mestannut niitä niin paljon ja piru lähetettiin säkin kanssa hakemaan Ruotsista uusia. Mutta sitten Someron / Perniön / Vihdin kohdalla säkki aukesi ja kaikki putosivat sinne.

    VastaaPoista
  2. Niin ja vielä tarkennus, niitä kuoppia Pitkäjärven nummessa sanotaan Ämmänkuopiksi, ja nimi löytyy myös peruskartalta.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus