Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.4.2008

Amerikan sisällissodan suomalainen soturi

Amerikan sisällissodassa 1860-luvulla taisteli muutamia kymmeniä suomalaisiakin sotureita. Heistä merkittävimpiin lukeutui Otto Maunu Geers, jonka sanotaan syntyneen Euran pitäjässä. HisKin perusteella ei vuosien 1822-1850 välillä syntynyt yhtään sopivaa lasta ao. seurakunnassa. Ainoa lähitienoilta löytyvä Otto Maunu tai Otto Magnus on Eurajoen Kaukomäellä vuonna 1837 syntynyt seppä Otto Reinhold Pihlmanin poika, jonka äiti oli Helena Jakobsdotter.

Euran pitäjässä vilahtaa muutamia Giers -nimisiä henkilöitä, mutta käytettävissä olevien lähteiden perusteella ei tämän sotasankarin syntyperä varmuudella selviä. Syntymävuosi muuten perustuu itselläni Yhdysvaltain väestönlaskentakaavakkaisessa 1880-luvulla esitettyihin tietoihin, jonka mukaan Otto M. Geers oli syntynyt vuonna 1837 Venäjällä. Tämä tietysti saattoi tarkoittaa myös Suomea.

Amerikkaan, tarkemmin Bostonin kaupunkiin Otto Maunu lähti merimiehenä vuoden 1860 tienoilla. Seuraavana vuonna hän sisällissodan juuri alkaessa hän liittyi Yhdysvaltain laivastoon ja palveli siinä peräti 21 vuoden ajan yhtä mittaisesti. Sodan aikana hän joutui useita kertoja koviin taisteluihin ja dramaattisiin tapahtumiin.

New Orleansin käydyssä taistelussa hänen laivansa ammuttiin upoksiin. Suuri osa miehistöä menehtyi hukkumalla, mutta Otto Maunu oli hypännyt Mississippi-jokeen juuri silloin, kun Etelävaltion tykki oli ampunut lippumaston alas. Hän kietoi pudonneen lipun itsensä ympärille ja uimalla pelasti sekä oman henkensä että maansa lipun. Tätä häntä sitten säilytti elämän loppuun saakka kallisarvoisena aarteena. Otto Maunu Geers haavoittui kaksi kertaa. Jälkimmäisessä tapauksessa luoti lävisti hänen jalkasta.

Hän erosi laivastosta ja sotapalveluksesta vuoden 1880 tienoilla. Edellisenä vuonna hän oli vienyt vihille Christopher ja Esther Whitmanin tyttären, Lydia Austinin. Vihkiminen oli tapahtunut Massachusettsin Middlesexissä helmikuun 27. päivä. Otto Maunu osti maatilan Maynardista perheelleen, joka tosin jäi lapsettomaksi.

Sodanaikaisista ansioistaan Otto Maunu Geers palkittiin useilla kunniamerkeillä sekä hallituksen myöntämällä tavallista suuremmalla eläkkeellä. Suomenkielen ja esivanhempiensa tavat hän unohti vähitellen, koska koko lähipiiri oli amerikkalainen vaimoa myöten. Amerikansuomalainen historioitsija Salomon Ilmonen kertoo kirjassaan "Amerikan Suomalaisten Historiaa" sotasankarimme "ryhdin, vartalon ja kasvojen piirteiden" pysyneen loppuun saakka suomalaisina. Otto Maunu Geers kuoli Stow Villagen maatilallaan vuonna 1916.

11 kommenttia:

 1. Oton sotilasasiakirjat eivät osuneet Ancestry.com hakuuni. Vuoden 1910 väestönlaskennan mukaan Otto oli syntynyt huhtikuussa 1837. Sekä 1900 että 1910 perheessä on 1887 syntynyt poika, Otto H Geers.

  VastaaPoista
 2. Kyseinen Otto Magnus ei ole Eurajoella syntynyt.Pihlman Otto Magnus oli Raumalla seppänä ja hänellä oli myös poika Otto, eli Ottoja oli kolmessa polvessa.Rauman rippikirjasta selviää tämä Eurajoen Otto Pihlman.

  VastaaPoista
 3. Tässä jatkoa edelliseen kirjoitukseen . Otto muutti eurajoelta Raumalle 1858. http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rauma/rippikirja_1861-1867_ksrk_mko1-13/kuvat/299.jpg

  VastaaPoista
 4. Tiedätkö mikä se laiva oli jossa tämä Otto palveli? Oliko se taistelu tämä(http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Forts_Jackson_and_St._Philip), koska tämä näyttäisi olevan ainoa New Orleansin lähellä käyty laivastotaistelu.

  Jännä juttu tosiaan että suomalaisia on ollut Usan sisällissodassa. Eikös suomalaisia ollut buurisodissakin?

  VastaaPoista
 5. Täältä löytyy yksityiskohtaista tietoa tästä sotasankarista.
  http://www.actonmemoriallibrary.org/civilwar/records/Geers_OM.htm

  VastaaPoista
 6. Otto Magnus Giers syntyi Harjavallassa 26.04.1837. Hänen isänsä oli Cristoffer Otonpoika Giers syntynyt Harjavallan Suomenkylässä 11.03.1837. Perhe on muuttanut Harjavallasta 1846 Kokemäen kartanon Teikarin torpan torppareiksi. Kokemäen kirkonkirjoista löytyy koko perheen tiedot. Perhe muutti 1851 Ulvilan vanhaan kylään. Otto Magnus on sittemmin jossain vaiheessa muuttanut Porin kaupunkiin. Porin rippikirjoissa on ammattiksi laitettu merimies ja sukunimi on muuttunut Girs nimiseksi. Eurajoelta löytyy Otto Magnusin sisko Vivika Ulrika Kristofferintytär Giers avioliiton myötä sukunimeksi on tullut Forsten.
  Kyseessä on sama Otto, joka löytyy Ameriikan sisällisodasta. Oman haasteensa tälle tutkimukselle on antanut Harjavallan palaneet rippikirjat 1800 luvulta

  VastaaPoista
 7. Otto Magnus Giers on syntynyt Harjavallassa 26.04.1837. Hänen isänsä on ollut Cristoffer Otonpoika Giers, joka oli syntynyt 11.03.1800 Harjavallan Suomenkylässä. Perhe on muuttanut Kokemäen kartanon Teikarin torpan torppareiksi 1846. Kokemäen kirkonkirjoista löytyy koko perheen tiedot. 1851 perhe on muuttanut Ulvilan Vanhaankylään ja sieltä Otto Magnusin matka on ajan kanssa kulkeutunut Porin kaupunkiin. Porin kirkonkirjoista löytyy, mutta nimi on muuttunut Girs nimiseksi ja hänestä on tullut merimies. Otto Magnusin sisko Vivika Ulrika Kristofferin tytär on muuttanut Eurajoelle ja mennyt Forstenin kanssa naimisiin. Ameriikkaan mennessä tai siellä nimi on muuttunut Geers muotoon.
  Kyse on samasta miehestä

  VastaaPoista
 8. Otto Magnus Giers(am.Geers) oli isoäitini eno ja perheelle hyvinkin tuttu.Onnimannin korjatut tiedot oikein, Tässä muutama lisäys;
  perhe muutti Kokemäeltä Porin Yyteriin ja sieltä takaisin Harjavaltaan. jossa isä Christoffer kuoli. Tämän jälkeen äiti Ester muutti Ulvilaan. Otto toimi aluksi renkinä, mutta lähti aika pian merille ja sitä kautta Yhdysvaltoihin.Siellä hän tosiaan osallistui sisällissotaan palvellen laivastossa.Otto avioitui rikkaan lesken Lydia Whitmanin o.s Austin kanssa.Pari asui alunperin Lydialle kuuluneella isolla tilalla. He adoptoivat hyvän ystävänsä pojan, josta tuli Otto Henrikson Geers. Adotiovanhempien kuoltua Otto H.hoiti tilaa ja sai kaksi tytärtä, jotka myöhemmin myivät tilan. Isoäitini äiti Maria Munter oli tiiviisti yhteydessä veljeensä Ottoon, joka mm. kustansi Marian pojat Yhdysvaltoihin. Myös isoäitini ja Maria- sisar kävivät siellä Oton avustamina. Itselläni on isoäitini peruja kuva Otosta uniformussaan ja amerikan sukulaisilta saatu kirja Ethel B. Childs: History of Stow, jossa kerrotaan Otosta. Otto kuoli vuonna 1912 ei 1916

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I would love to get in touch in touch with you. I am from the family line of the Martin

   Poista
 9. Päivi Mäkelä toivoisin saavani sinuun yhteyden. Olen Oton siskon Vivikan jälkeläinen. Vivika oli syntynyt 1843 ja Maria 1852 ja Otto on syntynyt 1837. terveisin Anne Happonen 040 7532608

  VastaaPoista
 10. Hello, I am a cousin to Otto Geers. I would love to connect with you as well.
  Best Regards, Donna Martin

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...