analytics

Antintytär olikin virhe

Aloittaessani sukututkimusharrastustani aika tarkkaan 20 vuotta sitten, oli merkittävimpänä lähteenä eräs suvun piirissä säilynyt virkatodistus vuodelta 1915. Siinä lueteltiin isoäitini isänpuoleisia esivanhempia peräti neljä sukupolvea taaksepäin.

Näistä ensi alkuun jäi epäselvimmäksi myöhemmin muonatorppariksi osoittautunut Otto Fredrik Warelius ja erityisesti hänen vaimonsa Eva Erika Antintytär. Alkuinnostuksen ollessa suurta ei aikaa jäänyt sukututkimusoppaisiin tutustumiseen eikä näkökulman laajentamiseen. Näitä molempia asioita olen sittemmin yrittänyt petrata.

Esiäitini Eva Erikan syntymäajaksi mainittu virkatodistus kertoo ensimmäisen päivän huhtikuuta vuonna 1819 Karjalohjalla. Koska 1988 ei vielä ollut käytettävissä HisKin kaltaista järjestelmää, oli etsiminen aloitettava Kansallisarkistossa mikrokortteja ja filmejä rullaamalla. Karjalohjalta ei tuntunut millään löytyvän Eva Erikaa, joka olisi syntynyt em. päivämäärällä. Sama koski Lohjan kastettuja. Oletusarvona minulla siis oli se, että hänen isänsä etunimi oli Antti (Anders).

Jätin lopulta asian ratkaisemattomien ongelmien alati kasvaneeseen pinoon ja siirryin helpompiin tutkimusaiheisiin. Luonnollisesti kesken jäänyt homma jäi harmittamaan ja aikomus oli palata siihen myöhemmin. Aikomus myös toteutui HisKin myötä 1990-luvun puolivälin jälkeen, mutta silloinkaan en päässyt eteenpäin tästä Eevasta.

Lopulta Suomen Sukututkimusseuran jo lopetetun postituslistan kautta löytyi yllättävä neuvo. Olin jo siinä vaiheessa itse luopunut toivosta enkä toisaalta osannut nähdä kokonaisuuksia. Eräs ystävällinen sukututkija kertoi, että koko oletusarvoni oli väärin. Tuossa vuoden 1915 virkatodistuksessa ei ollutkaan Eva Erikan patronyymiä, vaan hänen sukunimensä Antin. Samalla syntymäpaikaksi paljastui Karjaan pitäjä.

Tästä aukeni aivan uusia uria seuraavan kerran arkistoon päästessäni. Karjaan kastetuista Evan syntymä löytyi helposti aprillipäivän kohdalta. Vanhempina olivat Gabriel Antin ja vaimonsa Anna Stina Alm. 1820-luvun alkupuolelta perhe asui Romsarbyn kylän Antan talon torpassa. Gabrielin isoisä Erik Anteen oli asunut Mjölnarbyn Antalla ja työskennellyt räätälin ammatissa. Gabrielin oma isä oli isoisän kaima ja hänet mainitaan samaisen talon lampuotina 1780-luvulta lähtien.

Gabriel Antinilla oli kahdeksan täyssisarusta sekä neljä sisarpuolta, joista osa oli jo ehtinyt kuolla ennen hänen syntymäänsä vuonna 1791. Vaimo Anna Sina Alm oli syntynyt Karjalohjan Tallaan kylässä, josta on vain muutaman kilometrin matka Anteen/Antin -suvun asuinpaikoilla nykyisen Mustion taajaman läheisyydessä. Hänen vanhempansa olivat sotilas Johan A. ja sotilas Erik Piparen tytär Anna. Erik Piparen veli muuten oli Elias Lönnrotin isoisä Matti Lönnrot. Näin ollen Anna Stina oli yksi Lönnrotin lukuisista pikkuserkuista.






Eva Erika Antinilla oli yhdeksän sisarusta. Heistä ainakin Christina Carolinalla oli omaa perhettä renkivouti Johan Edvard Tammelinin kanssa, joka oli vihkimisen aikaan vuonna 1850 töissä Pohjan pitäjän Pappilassa. Perheen kaksi viimeksi syntynyttä lasta kuoli kolmen päivän välein pienenä ja muiden vaiheita en ole toistaiseksi seurannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus