analytics

Eräs Böhling Lohjalta

Salon Harjolan kylän Ylimmäisen talon isäntänä viimeistään vuodesta 1836 lähtien oli Carl Wilhelm Böhling. Hän oli mennyt naimisiin 1831 Kaukolan kylän Eskon talosta kotoisin olleen Ulrikan kanssa, mutta tämä avio oli päättynyt lapsettomana vaimon kuolemaan vain reilut kaksi vuotta myöhemmin.

Carl Wilhelm eleli yksin muutamia kuukausia, mutta syksyllä 1834 hän lähti kosiomatkalle Kiskon Kurkelan kylän Heikolaan. Matka oli ilmeisen menestyksellinen ja 23.9.1834 vietettiin Ylimmäisen tulevan isännän ja Fredrika Juhontyttären häitä Kiskossa. Fredrikan sukujuuret vievät paitsi Heikolaan, niin myös Suomusjärven Laperlaan sekä Hintsalaan ja edelleen Nummen Leppäkorven kylään.

Carl Wilhelmin esivanhempia puolestaan löytyy Heikolan naapurista, Liuhdon rusthollist
a. Jännittävästi myös Leilän rusthollin von Lund - sukukin kuuluu Ylimmäisen nuoren isännän esipolviin.

Carl Wilhelm Böhlingille ja Fredrikalla oli yhteensä seitsemän lasta, joista toiseksi vanhin oli Karl Johan. Hän meni naimisiin Lohjan Humppilasta kotoisin olleen Ida Dammertin kanssa ja tuli myöhemmin saman pitäjän Vohloisten rusthollin isännäksi. Pariskunnalla oli useita lapsia, joista poika Johan Emil (1876-1946) lepää isänsä kanssa saman kiven alla Lohjan keskiaikaisen kivikirkon ympärille levittäytyvällä, erittäin kauniilla hautausmaalla.


Johan Emilin sisko Sigrid Maria käytti suomensi nimensä Harjulaksi ja oli naimisissa Karstun kylän Joenpellon isännän, Väinö Viktorin kanssa.

Monien muiden lohjalaisten rusthollareiden tavoin Böhling tarjosi Vohloisten tilalla olleita rakennuksia
vuokralle, lähinnä varakkaiden helsinkiläisten käyttöön kesäksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus