analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Sucksdorffit
Tukholmalaisen tupakkakauppiaan, Henrik Tallqvistin tytär Margareta Magdalena palasi 1800-luvun alussa isänsä syntymämaahan mennen naimisiin leskeksi jääneen kauppias Johan Sucksdorffiin kanssa. Perhe asui Loviisan kaupungin ensimmäisen korttelin talossa numero yksitoista. Puoliso Johan oli ollut jo aiemmin naimisissa kauppiaantytär Anna Unoniuksen kanssa ja tästä avioliitosta oli syntynyt kuusi lasta. Unonius -suvun kautta perheellä oli yhteys Sibeliuksiin. Annan sisko Katarina Fredrika, joka oli syntynyt 1792 Loviisassa, oli säveltäjä Jean Sibeliuksen isoäiti. Vuonna 1887 aloitteleva säveltäjämestarimme teki sävellyksen pianolle, harmoonille, viululle ja sellolle. Teoksen nimeksi tuli "Sucksdorffska". Tämä oli yksi Sibeliuksen viidestä Loviisan kaupunkiin jollain tavalla liittyvästä sävellyksestä.
Johan Sucksdorffin suku oli alunperin lähtöisin Saksasta, missä yksi tunnettu esi-isä oli toiminut suklaantekijänä, "Chokolatenmacher". Suomeen ensimmäinen Sucksdorff tuli jo 1700-luvun alussa toimien aluksi välskärikisällinä. Atle Wilskman kirjassaan Släktbok II tehnyt selkoa suvun vaiheista Suomessa, joten en sen laajemmin lähde heitä esittelemään. Todettakoon kuitenkin, että kesällä 1800 Padasjoella murhattiin kirjanpitäjä Christian S., joka oli Johanin veli ja asui hänen perheensä luona Loviisassa. Samassa yhteydessä Padasjoen pitäjässä sai surmansa myös pernajalainen talollinen, Fredrik Joffs.
Johanin ja Margareta Magdalenan neljästä lapsesta kaksi siirtyi Tukholmaan, missä molemmat toimivat kangaskauppiaina. Heistä vanhempi oli Henrik S., joka kävi Loviisan triviaalikoulua ja pääsi ylioppilaaksi Turussa talvella 1823. Suoritettuaan tuomaritutkinnon kesällä 1825 jän sai paikan Turun hovioikeuden auskultanttina. Nelisen vuotta myöhemmin Henrik muutti Tukholmaan, missä hänet sitten mainitaan silkkirihkamakauppiaana ja sanomalehtikustantaja. Hän meni naimisiin Maria Amalia Haegglundin kanssa.
Helsingfors Dagblad -lehden numerossa 229 vuodelta 1862 ilmestyi pieni muistokirjoitus Henrikin kuoltua syyskuussa. Sen mukaan Henrik Sucksdorff tunnettiin paitsi tukholmalaisten seurapiirinaisten niin myös poliittisten piirien keskuudessa. Tyylikkäitä naisia hän palveli suositussa puodissaan, mutta poliittisille vastustajilleen hän oli ankara vastustaja. Hänet luettiin liberaaleihin ja erityisesti hänet muistetaan Theodor Sandströmin toimittaman "Stockholmsbladet" -sanomalehden kustantajana. Henrik ja Theodor oli sukulaissieluja ja taistelivat vapaamman tiedonvälityksen puolesta joka suhteessa. Viimeisen elinvuotensa aikana joutui Henrik Sucksdorff paljolti luopumaan rakastamiensa asiakkaiden palvelusta sairauden takia.
Henrikkiä kolme vuotta nuorempi veli Edvard oli hänkin kangaskauppias Tukholmassa. Hänen puolisonsa oli Emilie Thunberg, mutta tarkempia tietoja miehen edesottamuksista uudessa kotimaassaan ei tämän tekijällä ole.
Heidän äitinsä Margareta Magdalena oli Karjalohjan Tallaan kylän Tallqvisteja. Isä Henrik oli aikoinaan lähtenyt Tukholmaan ja päätynyt tupakkakauppiaaksi. Margareta Magdalenan äiti Maria Margareta oli puolestaan tehtailija Petrus Åhmanin tytär. Maria Åhman oli Henrik Tallqvistin kolmesta vaimonsa keskimmäinen. Näistä avioista Henrikillä oli yhteensä 13 lasta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti