Suku Forumilla käydyn Emerentia Tott -keskustelun pohjalta etsin tietokoneeni syövereistä erään nettituttavani minulle lähettämän tiedoston ja pienen tiivistyksen jälkeen se näyttää tältä;
""Hattulan kirkkoherra Abraham Alftanuksen vuodelta 1695 kirjattujen muistiinpanojen perusteella julkaistiin Alftanien sukukronikka 1770-luvulla (Samuel Loenbom, Upplysningar i Svenska Historien, 1773, s. 82-85) . Suvun kantaisä oli kronikan mukaan Hans Eriksson, vahtimestari Tukholman linnassa (kuninkaan sihteeri) ja kuningatar Kaarina Maununtyttären veljen vävy.
Mahdollista sukulaisuutta Kaarina Maununtyytäreen on kuitenkin mahdotonta todeta, sillä aikakauden asiakirjoista ei löydy tällaista Hans Erikssonia ollenkaan, eikä Kaarina Maununtyttären perheestä tiedetä mitään. Alftaneja on muutenkin yritetty liittää Kaarina Maununtyttäreen, sillä Abraham Alftanin ensimmäisen puolison, Emerentia Torskin nimi painettiin kronikkaan virheellisessä muodossa ”Abraham Alftanin äiti Emerentia Tott” (Emerentia Tott oli Eerik XIV ja Kaarina Maununtyttären tytär Sigridin ja tämän puolison Henrik Tottin oletettu tytär). Sukulaisuuslegendat saattavat johtua myös siitä, että Alftaneja oli myöhemmin Tottien palveluksessa tai siitä, että Tottit omistivat Suomessa myöhemmin tiloja, jotka ehkä olivat aiemmin olleet kantaisä Hansin anopin oletetun ns. Sjundbyn suvun omistuksessa.
Olav Rundtin teorian mukaan oli Alftan-suvun kantaisä kuitenkin Hans Olofsson, Sääksmäen vouti 1551-56. Hans Olofsson tuomittiin verokavalluksesta kuolemaan 15.12.1556, mutta armahdettiin mahdollisesti. Hän olisi myöhemmin asunut nimellä Hans Olofsson Smed verovapaassa Hans-Jons nimisessä talossa Näsbyssä, Ruotsin Helsinglannin Alftan pitäjässä. Hans kuoli n. 1567. Hänen sukujuurensa eivät ole selvillä, mutta paljon puhuu sen puolesta, että hän olisi ollut varsinaissuomalaista rälssisukua. Hänen puolisonsa oli Malin Henriksdotter, Kemiön Kalmusnäsin (Kalvnäs) rälssimiehen Henrik Östenssonin ja Siuntion Sjundbyn Alissa Ragvaldsdotterin tytär. Malin omisti Näsbyn talon vuoteen 1572; hän kuoli 1588 ja haudattiin Turun tuomiokirkon Tavastien kuoriin.
Antti Kolehmaisen arvion mukaan kantaisä oli Sjundbyn Malin Henriksdotterin ennen vuotta 1568 kuollut aviomies Hans (Olofsson), joka saattoi olla kotoisin Huukasista (perheen myöhemmin omistama tila) Taivassalossa. Hans oli mahdollisesti drabanttina vuosina 1536-1541, jolloin Malinin veli Jakob Henriksson oli hovipalveluksessa. Alftan Hans-Jonsin tilan puumerkki ja Hansin poikien sinettien tähti-risti -aihe näyttävät liittävän Alftan pitäjän Alftanus-suvun varhaisvaiheisiin, mutta ehkä kuitenkin vain pari sukupolvea kestäneena välivaiheena alkuperäisen sukutaustan ollessa Suomessa, luultavasfi Taivassalossa.
Perimätiedon mukaan Alftanukset olisi Ericus Ericin ostaessaan Huukasten tilan vuonna 1627 palannut sukutilalle, jonka perhe oli myynyt Ruotsiin muuton vuoksi. Eräs Huukasten Olof mainittiin yhtenä Pietari Särkilahden (vaakunassa tähti-risti) testamentin todistajista Taivassalon pappilassa 1524. Olof Michelsson oli Huukasten talollinen ainakin vuodesta 1540 vuoteen 1556. Hänen jälkeensa isäntänä oli parin vuoden ajan Michel Olofsson ja sitten Erich Olofsson vuoteen 1584. Vuodesta 1585 Iähtien tilalla näyttää asuneen uusi omistajasuku. Ericus Ericin pojanpoika rovasti Johan Alftan mainitsi 1730 käyneensä esi-isiensä haudalla, joka sijaitsi Taivassalon kirkon kuorissa morsiuspenkin alla.""
Emerentiasta ollaan oltu kiinnostuneita jo kauan. Vuoden 1838 Helsingfors Dagblad -lehden huhtikuun 11. ja 14. päivä ilmestyneissä numeroissa oli pitkä artikkeli Alftan -suvusta. Oheisissa leikkeissä on näistä kiinnostavimmat kohdat. Kirjallisten lähteiden valossa Sigrid Vaasalla ei ollut Emerentia Tott -nimistä lasta. Tulkinnat ovat sitten asia erikseen.
Tapaukseen liittyvistä asiakirjoista täytyy tietysti mainita Isonkyrön kronikka, minkä löydät aiemmasta kirjoituksestani täältä!
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti