Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

2.6.2009

Täpärä tilanne Nummella 1895

Nummen Vilkin rusthollissa oli ratsutilalla elettiin kauhun hetkiä tammikuun 28. päivänä vuonna 1895. Palvelustytöt olivat illalla tuoneet puita sisälle ja panneet niitä lämmitettyyn uuniin kuivamaan samalla sulkien pellin aivan liian aikaisin. Näin huoneeseen alkoi huoneeseen kertyä vesihöyryn sekaista häkää.

Palvelustytöt olivat jo menneet nukkumaan, mutta onneksi toinen heistä heräsi jostain syystä puolen yön aikoihin. Hän aikoi ilmeisesti mennä avaamaan suljettua peltiä tai katsomaan vain kelloa, mutta samassa hän kaatui tajuttomana lattialle. Eräs tuvan penkillä maannut kunnan ruotuvaivainen huomasi tämän ja alkoi pitämään ääntä. Tuon äänen taasen kuuli talon renkimies, joka nyt vuorostaan heräsi, mutta kaatui samassa lähes tajuttomana lattialle.

Kaikki voimanrippeet käytettyään hän sai itsensä vedettyä ovelle lähtien herättämään talon isäntäpariskuntaa, jotka nukkuivat toisessa huoneessa. Kun isäntä ja emäntä sitten saapuivat tupaan, huomasivat he molemmat palvelijansa lähes kuolleina, toisen lattialla, toisen omassa vuoteessaan.

Nyt talossa etsittiin käsille kaikki mahdolliset troppipullot ja tajuttomia tyttöparkoja sekä renkiä hierottiin niiden antimilla ankarasti. Kun auttajia oli vain kaksi ja autettavia pari kolme, alkoi isäntäväki väsyä. Niinpä hälytettiin lopulta apuvoimia naapuritalosta.

Uuden päivän koitteessa saatiin tajuttomiin hieman henkeä. Tytöt olivat kuitenkin niin huonossa kunnossa, etteivät omin avuin pysyneet edes istumassa. Isäntä lähti hakemaan seurakunnan urkuria avuksi ja tämän tultua aloitettiin hierominen uudestaan. Kun palvelijoita kävelytettiin ulos ja sisälle jatkuvasti, he tointuivat vähitellen. Renki ja ruotuvaivainen eivät jostain syystä loppujen lopuksi olleet kärsineet kovinkaan paljoa tästä tapaturmasta.

Kuvassa teko-ohjeet kunnolliselle takalle teoksesta
Making a fireplace - Saylor, Henry H. (Henry Hodgman), b. 1880

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...