analytics

Aurajoen partaalta

Prunkkalan kappelissa eli nykyisessä Auran kunnassa tapahtui joulukuussa 1883 outoja. Leppäkosken mylläri Johan Rosendal huomasi nimittäin illan suussa seitsemäntenä päivänä myllynsä pyörivän odottamatta huomattavasti normaalia kovempaa. Mitään syytä tähän ei pitänyt olla. Niinpä hän juoksi ulos saadakseen selkoa asiaan ja huomasi samantien veden nousseen Aurajoessa melkoisesti.

Vesi kuitenkin laskeutui nopeasti normaalitasolle ja mylläri Rosendahl lähti vaimonsa Judithin luo asettuakseen yöpuulle.

Samana yönä, kello kahdentoista maissa, rusthollari Juhalan poika idän suunnalta lähti ylittämään Aurajokea lautan kohdalta päästäkseen Turkuun menevälle maantielle. Ylitys pysähtyi länsirannalle, joka olikin noussut pystyyn kuin seinä. Suuria jäänlohkareita oli sinkoutunut sinne tänne pitkin joen vartta. Juhalan pojan oli pakko palata takaisin itärannalle. Yön pimeydessä ei ollut mahdollista saada kovin selvää kuvaa tapahtuneesta.

Aamun valjettua kohtasi joelle tulleita uskomaton näkymä. Noin 100 sylen levyinen maakaistale joen rantaa oli painunut 4-5 syltä alemmaksi kuin ennen. Pelto ojineen oli kuin pommituksen jäljiltä. Jäässä ollut maa oli lohkeillut isoiksi lohkareiksi. Jokeen, joka oli normaalisti kaksi syltä syvä, oli muodostunut parin kyynärän korkuinen saari. Se oli niin leveä, että rantojen ja saaren väliin jäi ainoastaan pieni vesiränni.

Joka tapauksessa vedenjuoksu oli niin kova mylläkän alapuolisessa joenuomassa, että vettä kulki luultavasti saaren alitsekin.

Leppäkoskella koettiin kolhuja myöhemminkin, sillä kosken viimeinen mylly lopetti toimintansa 1965 suurtulvan rikottua padon. Oheinen kuva on otettu Laukkaniitun kylään vievältä sillalta. Joulukuun 1883 maanvyörymä tapahtui hieman ylävirtaan päin tästä paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus