Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.3.2010

Varkaus Pohjan kirkossa

Pohjan pitäjän seurakuntalaisia kiihdytti helmikuussa 1760 kirkkoon tehty murtovarkaus. Välikäräjät ottivat tapauksen tutkintaansa ja epäilykset kohdistuivat nopeasti lukkari Lundmaniin ja hänen sukulaisiinsa. Mitään varsinaista selvyyttä asiaan ei tosin saatu, joten Lundmania tai ketään muutakaan ei tuomittu eikä oikeastaan edes syytetty.

Itse v
arkaus oli tapahtunut siten, että varkaat olivat rikkoneen kirkon pohjoisseinän ikkunan. Aukosta he olivat menneet kirkon kautta sakariston holviin, joka oli rikottu. Holvin päältä he olivat laskeutuneet köydellä itse sakaristoon murtaen kolmen kirkkoarkun lukot. Kirkon puolelta oli lopuksi anastettu haavirahat.

Valoa rosvot olivat saaneet saarnatuolista otetuilla kynttilöillä. Ulos miehet menivät pääovesta otettuaan pois siinä olleen ha'alla varustettun rautasalvan.

Tapaus jäi välikäräjiltä kesken ja vasta 17 vuoden päästä majuri Troll otti sen uudestaan esille eräässä kirkonkokouksessa. Hän lupasi huolehtia siitä, että juttu saadaan lailliseen päätökseen. Niinpä se lähetettiin seuraavana vuonna hovioikeuteen, päätös on jäänyt tuntemattomaksi. Ainakaan mitään näyttöä lukkarin Lundmanin mahdollisesta rangaistuksesta ei ole olemassa.

Mainittu lukkari, Gabriel Lundman, oli syntynyt vuonna 1718 ja hänen vaimonsa Sofia Jakobsdotter 1733. Sofia kuoli tammikuussa 1829 todella kunnioitettavassa 95 vuoden iässä, kun taas Gabriel itse oli kuollut jo 1793. Tosin hänkin saavutti yli 70 vuoden iän, joka oli huomattavasti miesten keskimääräistä elinikää korkeampi.

Luultavasti seurakuntalaiset itse eivät uskoneet Lundmanista kovin pahaa, sillä hänen tyttärensä Greta Sofian puoliso Thomas Forsman tuli appensa jalanjäljissä seurakunnan uudeksi lukkariksi. Thomaksen kuoleman jälkeen leski "Madame" Greta Sofia, kuten häntä Pohjan vihittyjen luettelossa tituleerataan, meni naimisiin lukkari Anders Johan Svarströmin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Sofia oli lukkari Gabriel Gustafssonin kolmas vaimo. Kaksi ensimmäistä kuolivat melko nuorina, Anna Eriksdotter haudattiin 1.4.1750 ja Maria Abbor 29.9.1751. Heistä Maria oli aiemman lukkarin tytär edellisen lukkarin leski: Abraham Cairén. s. 15.12.1716 Karjalohja. Haudattu 8.4.1750 Pohja.

    VastaaPoista
  2. No kuinkas tuo nyt on jäänyt huomaamatta! Abraham oli kotoisin Pipolan rusthollista, jonka jälkeläiset ovat myös kiinnostukseni kohteena. Hänen vanhempansa olivat Johan Henriksson ja Brita Bertilsdotter, jotka olivat aiemmin olleet Lohjantaipaleen Passilla.
    Johan oli työskennellyt seppänä ja vaimo Brita oli kotoisin naapuritalo Hakalasta, joten itseasiassa Abraham on hyvin kaukainen sukulaiseni.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...