Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

28.6.2010

Ajalin -sukua Koskella Tl

Kiskon pitäjänseppä Erik Ajalin syntyi toukokuussa 1732 Aijalan kylässä. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli Ylettylän Pitkän ratsutilan tytär Kreetta. Hänellä ja Erikillä oli lapset Erik ja Justina. Kreetan kuoltua 1778 meni Erik uudestaan naimisiin jo seuraavana vuonna Suomusjärven Kettulan kylän Sullan talosta kotoisin olleen Anna Erkintyttären kanssa.

Erikillä ja Annalla oli viisi lasta. Näistä vanhin, Elias (s. 1780), muutti vuonna 1813 Kosken Tl pitäjään mentyään tätä ennen naimisiin perniöläisen Katarina Kuulan kanssa. Koskella hän asettui perheineen Koivukylään. Isänsä tavoin Elias oli pitäjänseppä. Tämän perheen vanhin lapsi oli Kiskossa 1813 syntynyt Elias Eliaksenpoika Ajalin. Hän lähti kotitorpasta rengiksi Koivukylän Riddarin taloon 1830-luvun alussa.

Sieltä matka vei saman vuosikymmenen lopulla Marttilan pitäjän puolelle, Heikolaan, missä hän työskenteli seppänä. Samasta kylästä oli löytynyt myös vaimo, piika Stiina Laustenin avioton tytär Maija Stiina. Tuoreen morsiamen isoisä oli edesmennyt kruununnimismies Henrik Johan Lausten. Heikolassa syntyivät Eliakselle ja Maija Stiinalle tyttäret Maria Justiina ja Vilhelmiina.

Vuonna 1842 Elias perheineen palasi takaisin kappeliseurakunnan puolelle, tällä kertaa Kosken kartanon torppariksi ja sepäksi. Asuinpaikkana oli Sillanpään torppa, missä syntyivät lapset Johan ja Amanda. Kartanon läheisyydessä Elias oli reilut kymmenet vuotta, kunnes muutti Patakosken Ojalan torppaan 1856.

Ojalassa syntyivät pojat Matti ja Oskari, joista ensiksi mainittu kuoli pienenä. Samoin Ojalassa kuoli tytär Amanda. Jo Marttilan aikoina oli Eliaksen syntymäaika merkitty kolmea vuotta todellista myöhäisemmäksi ja Koskella myös syntymäpaikka oli vaihtunut Marttilaksi Kiskon sijaan. Nämä ovat tyypillisiä virheitä, joita sattui henkilöiden muuttaessa useita kertoja pitäjistä toiseen. Kaikki dokumentit tehtiin luonnollisesti käsin ja näin oli aina mahdollista tulkita väärin edellisen papin tekemät merkinnät. Kuten oheisessa kuvassa olevasta muuttokirjasta voi huomata, oli syyllinen syntymäpaikan muuttamiseen selkeästi Koskella Tl, sillä ao. dokumentissa tieto on vielä oikein.

Vaimo Maija Stiina menehtyi 1887 ja Elias jäi asumaan Patakoskelle yhdessä poikansa Oskarin kanssa. Torppari Ajalin kuoli toukokuussa 1895, mutta ehti edellisenä vuonna nähdä poikansa menevän naimisiin koskelaisen Amanda Juhantyttären kanssa. Tämä oli kotoisin Mikolan talon Ylhäisten mökistä, jossa hänen isoisänsä Kustaa Antinpoika oli Amandan syntymän aikaan vuonna 1865 torpparina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...