Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

3.6.2010

Kuolleita merimiehiä

Vielä 1900-luvun alkupuolella suomalaisissa sanomalehdissä ilmestyi säännöllisen epäsäännöllisesti tietoja ulkomailla kuolleista merimiehistämme. Tarkoitus oli luonnollisesti antaa tietoja mahdollisille omaisille, mutta myös samalla tiedottaa vainajan perillisille tai muille oikeudenomistajille kuolleen jättämästä omaisuudesta. Esimerkiksi heinäkuussa 1900 Päivälehdessä kerrottiin näistä kolmesta merimiehestä;

Johan Strömberg, joka oli syntynyt 1876 luultavimmin Turun kaupungissa. Hän oli töissä norjalaisella purjelaivalla "Alabama", joka haaksirikkoutui maalis
kuun kahdeksantena 1899. Strömberg jätti jälkeensä 262 markkaa ja 63 penniä. Oikeudenomistajan, joka halusi nämä rahat itselleen, tuli ilmoittautua kenraalikuvernöörin kansliaan.

Karl V. Sjölund oli syntynyt 1848 ja kuollut Englanissa jättäen 58,10 markkaa perinnökseen. Hän oli palvellut niinikään norjalaisella aluksella eli kauppalaiva "Flidillä". Tämäkin omaisuus oli toistaiseksi kenraalikuvernöörin kanslian hoidettavana.

Kolmas vainaja, G. Pyhtinen, oli työskennellyt englantilaisella kauppalaivalla nimeltä "Scottish Glens". Pyhtinen oli kuollut Sydneyssä, Australiassa 22 vuoden ikäisenä 6.3.1899. Hänen perintönsä oli peräti 544 markkaa ja 85 penniä. Luonnollisesti tätäkin asiaa hoiti em. kanslia.

Kauppalaiva "Scottish Glens" oli rakennettu Oswald Mordauntin toimesta 1885 ja se purjehti siis Englannin lipun alla. Laiva oli 2116 bruttorekisteritonnin alus, 280 jalkaa pitkä ja 40 leveä. Varustamona toimi W.H. Ross & Co Liverpoolista.

Vuonna 1922 alkuperäinen omistajayhtiö myi sen suurelle "Additional Arrivals" -nimiselle varustamolle. Tämä kastoi laivan nimelle "Haugar" ja samalla laiva varusteltiin uudelleen , jolloin bruttorekisteritonneiksi tuli 2194. Käyttövoimaksi asennettiin kaksi dieselmoottoria. Toisen Maailmansodan aikaan 1940 laiva sai kolmannen nimensä, Arca SS. Omistajana oli italiainen taho, kun laiva kohtasi loppunsa sukellusvenehyökkäyksessä Aegiaan merellä 26. päivänä lokakuuta 1942.

1 kommentti:

  1. SSS:n sivulta löytyy tieto Kansallisarkistoon sijoitetusta merimiesten kuolemista kerätystä kortistosta ja myös sen sisältö, joka on tuotu internettiin vuonna 2002.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...