analytics

Anteen / Antin Mustiolta

Mustion ruukilla räätälinä työskennellyt Erik Eriksson Anteen syntyi rippikirjojen mukaan vuonna 1721. Hänen ensimmäinen vaimonsa Christina oli miestään pari vuotta nuorempi. Tästä avioliitosta oli ainakin seitsemän lasta vuosien 1749-1764 välisenä aikana. Näistä kolmella oli omia jälkeläisiä; Lampuoti Erikillä, seppä Henrikillä ja tytär Marialla. Lisäksi lapsista ehti naimisiin tytär Anna, mutta vasta vanhoilla päivillään eikä aviosta ollut yhteisiä lapsia.

Esikoislapsi oli kuollut kahden vuoden iässä ja tytär Maja Stina menehtyi hänkin vauvaiässä. Jäljelle jää poika Johan, jonka myöhemmistä vaiheista en ole saanut selvyyttä. Luultavasti hän kuoli lapsena, vaikka häntä ei haudattujen luettelossa mainitakaan.

Kun äiti Christina kuoli 1775, meni Erik Anteen uudelleen naimisiin. Tuore morsian oli häntä 12 vuotta nuorempi Maria, mutta luultavasti puolisoiden iästä johtuen tästä liitosta ei ollut lapsia.


Isänsä kaima Erik syntyi 1750 Mustion Ingvalsbyn kylässsä, mutta varsinaisen "elämäntyönsä" hän teki Mölnarbyn Antan talon lampuotina. Käytännössä koko Mustion piskuinen pitäjä oli paikallisen ruukin omaisuutta ja isännät pelkkiä lampuoteja, jotka patruuna saattoi erottaa mielensä mukaan. Erik Anteen luultavasti hoiti työnsä hyvin, koska ehti olla Antalla vuosikymmeniä.

Anteen -suvussa riittää selvitettävää, sillä monissa perheissä oli todella paljon lapsia. Vaikka tutustuin tähän sukuun jo 1990-luvun puolivälin jälkeen, en ole ehtinyt sitä systemaattisesti tutkia. Onneksi Lohjan, Mustion ja Karjaan rippikirjat 1800-luvulta ovat säilyneet täydellisinä, joten parin vuoden sisään uskallan tehdä oheista paremman koosteen tästä mustiolaisesta sukulaispiiristäni. Tällä hetkellä taulustossa on enemmän aukkoja kuin täytettä, mutta jostainhan sitä on aloitettava.

Osa Ericin jälkeläisistä käytti sukunimen muotoa Antin, joka hämäsi kokematonta sukututkijaa pitkän aikaa. Luulin nimittäin virkatodistuksesta löytynyttä Eva Erica Antinia Antintyttäreksi. Onneksi kokeneempi tutkija opasti oikealle tielle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus