analytics

Pieleen mennyt kastejuhla Sääksmäellä 1862

Sääksmäen kastettujen luettelosta joulukuun 28. päivän kohdalta vuonna 1862 löytyy täysin ohjeiden mukainen merkintä Huittulan Häkärlän rusthollarin, Kalle Samuelinpojan ja vaimonsa Johannan pojan, Ananiaksen kasteesta. Kasteen todistajina ja kummeina toimivat isäntä Kustaa Juhonpoika Räsä, lukkarin leskivaimo Eeva Hällsten, syytinkileski Ulla Juhontytär ja renki Anselim Heikinpoika. Kasteen suoritti Sääksmäen tuolloinen apupappi, Karl Johan Engelbrekt Blombergh. Ananias oli syntynyt kaksi viikkoa aiemmin, joulukuun 14. päivänä ja nyt hänet siis otettiin kasteessa seurakunnan yhteyteen. Kaikki näyttäisi sujuneen mitä suurimmassa määrin kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Näin ei kuitenkaan ollut, sittä herra Blombergh onnistui pilaamaan tilaisuuden koko lailla täydellisesti. Vuoden 1862 aikana oli apupappina toiminut Blombergh ollut esteenä monille eri hyväntekeväisyyshankkeille. Niiden tarkoituksena oli mm. ollut antaa 200 ruplaa rahaa pitäjän hädänalaisille paikallisen viljamakasiinin varoista. Apupapille tämä ei sopinut ja koska päätösten piti olla yksimielisiä, asia raukesi. Nimismiehen avulla saatiin onneksi kokoon 180 ruplaa tuota jaloa tarkoitusta varten.

Sääksmäellä oli halua pitäjänpedagogin palkkaamiseen, mutta tässäkin tapauksessa onneton apupappi asettui poikkiteloin. Hän onnistui tekemään asiasta valituksen korkeimpaan oikeuteen saakka erään talollisen kera. Valitusta vasta jouduttiin kerämään nimiä ympäri pitäjää.

Ananiaksen kastetilaisuudesta tuli sitten koko vuoden kestäneiden kärsimysten huipentuma, josta Kustaa Räsä, Juho Räsä, Kalle Kustaa Yli-Häkärlä, Anshelm Heikinpoika ja Kalle Kustaa Kustaanpoika julkaisivat seuraavan sisältöisen todistuksen;

"Että herra pitäjänapulainen Carl Blombergi allekirjoitettuin läsnäollessa ristiäisten jälkeen yli Häkärlässä neljäntenä Joulupäivänä 1862, sitten kuin hän kaikin tawoin koetti ylipuhua Talollista Kustaa Räsää että yhdistäymään muutamain muitten walistuskirjeeseen Keisarilliseen Senaatiin, Maaherran Oikeuden Hämeenlinnassa Päätöksen yli koulumestarin kysymyksestä, lopullisesti uhkasi Kustaa Räsää, että ellei hän kirjoittaisi walituskirjeen alle, kiroisi ne muut häntä niin, että kuollut ruumiinsa wielä ruumiin arkussa kääntäisi kylkeensä, ja kuin ristille pitäis kirjoitettaman: tässä lepää Kunniallinen Talon isäntä, niin ne toiset sanoisiwat: tässä on yksi kirottu mies; ja tämä todistetaan niinkuin walallisella wakuutuksella."


Kristiinankaupungissa kauppalaivurin poikana 1834 syntynyt Karl Johan Engelbert oli vihitty papiksi 1855 Turun hiippakunnassa, minkä jälkeen hän työskenteli vuoden verran Inkoon kappalaisen apuna tullen sitten Sääksmäelle. Siellä häntä jouduttiin sietämään aina vuoteen 1870, jolloin hän sai nimityksen Siikaisten kirkkoherraksi. Siikaisissa Blombergh myös kuoli lokakuussa 1919. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Charlotta Vilhelmina Maexmontan (k. 1870) ja toinen Katarina Vilhelmina Starck (k. 1921).

1 kommentti:

  1. Tämä hirvitys oli isovaarini. Tätä juttua en ole kuullut, mutta kuulema hän oli aika riitaisa ja oli oikeudessakin mm. kunnianloukkauksesta. Jos sinulla on enemmän tietoja hänen vaiheistaan, olisin kiinnostunut tietämään lisää!
    Krekola@gmail.com

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus