Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

23.11.2010

Pianistin suomalaisia juuria etsimässä

Kun sain muutama kuukausi sitten yhteydenoton Amerikasta eräältä sukujuuriaan selvittävältä henkilöltä, herkistyivät silmäni nähdessäni hänen viestissään sukunimen Hagelberg. Kuten ehkä jotkut juttuihin pitempään perehtyneet ovat huomanneet, olen ollut ajoittain mukana Karjalohjan Lohjantaipaleen Hakalan talosta lähtöisin olleen tuon nimisen suvun tapaamisissa vuodesta 2001 lähtien.

Tässä Yhdysvaltoihin siirtyneen suvun tapauksessa ei kumminkaan ollut kyse Hakalan jälkeläisistä. Sen sijaan ongelma alkoi purkautua siitä tiedosta, että kyseisen siirtolaisen isoisän isä oli Siuntiossa 1834 syntynyt Johan Hagelberg. Tämän vanhemmat olivatkin jo tiedossa, sillä hänen äitinsä Maja Stina Samuelsdotter oli erään suoran esi-isäni sisar. Maja Stinan puoliso ja Johan isä Carl Hagelberg taasen oli pariskunnan vihkimisen aikaan vuonna 1831 muonatorpparina Lohjan Kiviniemen Hakaskytän talossa.

Vaikka tässä nyt pyöritään aivan Karjalohjan Hagelbergien myöhemmillä asuinsijoilla, löytyvät tämän muonatorpparin vanhemmat Perniöstä. Siellä oli vihitty 1799 sotilas Johan Hagelbergin ja Stina Johansdotter. Aviopari asusti jatkossa Tuohitun kylässä, missä myös Carl syntyi vuonna 1805. Avioiduttuaan 1831 Maja Stina Wileniuksen kanssa, asui perhe jatkossa Siuntion Lieviön l. Skräddarskogin Sohlbackan torpassa, kunnes he asettuivat Nummen Tavolan kylän Ali-Seppälän Grönbackan torppaan. Maja Stinansa kanssa Carl sai kahdeksan lasta, mutta liitto päättyi vaimon kuolemaan 1852. Muutaman kuukauden päästä Carl Hagelberg löysi uuden vaimon Nummen Leppäkorvella syntyneestä pitäjänsuutarin tyttärestä, Maria Ekströmin. Hänen kanssaan lapsia tuli vielä kolme lisää.

Amerikan siirtolaisemme esi-isäksi Carlin lapsista sattui vuonna 1834 Siuntiossa syntynyt Johan. Hän asui aikuisiällä Lohjalla ja oli naimisissa Eva Stina Nybergin kanssa. Tämän Eva Stinan isä oli Michel Nyberg ja äiti Kaisa Johansdotter. Erikoista kylläkin, Michel Nyberg oli tullut Karjalohjan Lohjantaipaleen Kattlan talon isännäksi ja tämä talo oli edellä mainitun Hakalan naapuri. Näin kummallisella tavalla perniöläiset Hagelbergit sivuavat karjalohjalaisia kaimojaan. Eva Stina kuoli jo 1872 ja Johan otti toiseksi vaimokseen helsinkiläisen Ida Josefina Ekbergin.

Johan Hagelbergin ja Eva Stina Nybergin lapsista vuonna 1870 syntyneen Johan Ferdinandin löydämme 1890-luvulla Turun kaupungista hatuntekijänä. Siellä hän myös menee naimisiin taustaltaan toistaiseksi tuntemattoman Sigrid Grahnin kanssa ja muuttaa vuoden 1902 paikkeilla siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin perheineen. Johan Ferdinandin tyttärentytär, tämän kirjoitelman innoittaja ja alullepanija on pianisti Jane Perry-Camp. Hän on yhdessä miehensä, säveltäjä Harold Schiffmannin kanssa levyttänyt useita klassisen musiikin albumeita sekä tehnyt kiertueita sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Jane Perry-Camp on loppujen lopuksi sukua tämän blogin tekijälle useampaa eri kautta, mikä alun Hagelberg -epäselvyyden jälkeen tuntui todella mukavalta yllätykseltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...