Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

8.11.2010

Urhea Augusta Sofia

Joskus kesällä 1839 lähtivät Paltamon pitäjässä uintireissulle serkukset Augusta Thauvon ja Johan Fredrik Aejemelaeus. Augusta oli syntynyt vuonna 1827 Alatorniossa, missä hänen isänsä Lars Reinhold Thauvon oli ollut tuohon aikaan apteekkarina. Äiti Maria Lovisa Aejmelaeus oli Paltamon kirkkoherrana vuosina 1806-31 toimineen Karl Fredrik A:n tytär.

Johan Fredrikin vanhemmat olivat taasen em. kirkkoherra Aejmelaeuksen poika, Paltamon kappalaisena 1827-35 työskennellyt Karl A. ja hänen ensimmäinen vaimonsa Kristina Charlotta Ståhle. Karlista tuli isänsä jälkeen Paltamon kirkkoherra ja vuodesta 1859 lähtien aina kuolemaansa 1870 hän oli kirkkoherrana Pyhäjoella. Johan Fredrik oli serkkuaan noin vuoden verran nuorempi.

Näin siis Augustan äiti ja Johan Fredrik isä olivat sisko ja veli.

Tuolla kesäisellä uimareissulla tapahtui jotain yllättävää ja Johan Fredrik joutui veden varaan pystymättä pitämään itseään pinnalla. Serkkutyttö Augusta ei epäröinyt hetkeäkään, vaan sukelsi oman henkensä vaarantaen pelastamaan sukulaistaan ja tuoden hänet turvaan rannalle. Vaikka yksityiskohtaisempia tietoja ei ole saatavilla, uskoisin onnettomuuden tapahtuneen joko Poro- tai Haukilammella. Nämä pienet lammet sijaitsivat Johan Fredrik kodin, Siivolan kappalaisen puustellin välittömässä läheisyydessä.

Tämä urotyö kantautui lopulta joko virkateitse tai muutoin Hänen Keisarillisen Majesteettinsa korviin. Niinpä vuoden 1840 lopulla Augusta Thauvon sai vastaanottaa peräti 300 ruplan palkkion paperirahana sekä 150 ruplaa vuosittaista elatusrahaa koko loppuelämänsä ajaksi.

Johan Fredrik Aejmelaeus oli jo elokuussa 1839 aloittanut Oulun triviaalikoulun oppilaana, mistä hän 1844 siirtyi Vaasan lukioon. Ylioppilaaksi tulon jälkeen 1846 hän opiskeli lääketiedettä.Ylioppilasmatrikkelin mukaan hänen virkauransa oli seuraava; 2. Suomen meriekipaasin vt. ylilääkäri 1855. Lapinlahden sairaalan vt. alilääkäri Helsingissä 1857. Kajaanin piirin vt. piirilääkäri ja Kajaanin vankilan vt. lääkäri 1857–59. Oulun linnan- ja lasaretinlääkäri 1857. Tornion piirin piirilääkäri 1860. Torniossa Johan Fredrik myös kuoli kesällä 1868. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli ollut Augusta Ståhlberg ja toinen Maria Alexandra Levonius. Viimeksi mainittu kuoli vasta vuonna 1919.

Augusta, kokonimeltään Augusta Sofia, ei ikävä kyllä ehtinyt nauttia saamastaan huomionosoituksesta montaa vuotta. Hän kuoli jo maaliskuussa 1846 kotipitäjässään. Tämä kirjoitus olkoon muistona tuolle urhealle tytölle, jonka pelastama serkkupoika ehti elämänsä aikaa antaa omasta puolestaan avun tuhansille potilailleen.

1 kommentti:

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...