Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

4.8.2008

Brotheruksen sammaleet

Suomalainen sammaltutkija ja kansainvälisesti tunnustettu botanisti, Viktor Ferdinand Brotherus syntyi Ahvenanmaan Sundin pitäjän Skarpansissa sijainneessa talossa syksyllä 1849. Hänen isänsä Alexander Nicolai B. oli nimitetty vuonna 1832 läheisessä Kastelholman linnassa sijainneen muonavarikon makasiinihoitajaksi. Alexanderilla ja hänen vaimollaan Helena Tauleruksella oli yhteensä 14 lasta, joista voidaan Viktorin lisäksi mainita opettajat Carl Gottfrid ja Emelie Vilhelmina, upseerit Aleksander Valerian ja Roebert Werner sekä laulunopettaja Ina Maria.

Kuten mainittua, tuli Viktor Ferdinandista nimenomaan sammaltutkija. Hän oli epäilettämättä oman aikansa eturivin tutkijoita, johon luotettiin ympäri maailmaa. Niinpä hänen saavutuksiinsa kuuluu mm. julkaisia kaikkien viiden maanosan sammaleista. Hänen vuonna 1924 Helsingin Yliopistolle lahjoittamansa sammalekokoelma käsitti yli 15000 lajiketta. Juuri enempää lajeja ei tuohon aikaan tiedettykään, joten saavutus on koko lailla kunnioitettava.

Viktor Ferdinand oli naimisissa Aline Matilda Sandmanin kanssa, joka oli kotoisin Kalajoelta. Pariskunnalla oli neljä lasta. Viktorin syntymäkodin kivijalan jäänteet löytyvät Skarpansin raunioituneelta asuinalueelta, Bomarsundin massiivisen linnoituksen viereltä. Ahvenanmaalaiset pitävät erinomaista huolta kulttuuriperinnöstään ja niinpä tämä ns. Nya Skarpansin kaupungiksi tarkoitettu historiallinen jäänne on varustettu tätä nykyä opastauluin. Näin paikalle eksyvä matkailija saa käyntiinsä aivan uudenlaista syvyyttä.

Kuvan oikeassa laidassa näkyvän männyn ja taustalla olevan aidan välissä on Brotheruksien talon paikka. Kameran linssiin päin näkyvällä puolella on alunperin ollut kolme ikkunaa, kun taas oviaukko lienee sijainnut vastakkaisella seinustalla.

1 kommentti:

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...